Акне вулгарис първи симптоми, снимки, лечение и изледвания

0
295

Акне вулгарис е доста често срещано заболяване. Около 70% от хората са били засегнати от болестта през пубертета. Болестта е наричана още ‘младежки пъпки”. При повечето болни, болестта преминава спонтанно след преминаването на пубертета. Но е възможно да се наблюдава до живот. При 20% от хората акнето оставя психически и физически травми.

Акнето е заболяване на космено- мастния фоликул, в който започват инфекциозни процеси. Най- поразени са лицето, гърба, раменете и гърдите, защото мастните жлези на тези места са най- много.

  Основният симптом на заболяването е обрив, състоящ се от малки червени пъпчици, черни точки и гнойни пъпки. Основните фактори за развитието на акне са два:

  • Вътрешни фактори

При вътрешните фактори от най- голямо значение за появата на болестта е наследствеността. Гените определят начинът на фукнциониране на мастните жлези. Хормонът тестостерон, който повишава мазната секреция. Това увеличава броят на мъртвите клетки и наличието на бактерии, което води до поява на черни и бели точки. Бактерията която причинява акнето се нарича Propionbacterium actnes. Тя води до възпаллителните процеси и появатаАкне вулгарис снимки

  • Външни фактори

Външните фактори не са от голямо значение за появата на акне вулгарис. Основните външни фактори, които водят до развитие на акне са неблагоприятните козметични препарати, някой медикаменти и професионални фактори.

Диетите могат да влошат състоянието на вече съществуващо акне. Консумацията на алкохол, кола, шоколат, кафе и консерванти храни трябва да бъде ограничена по време на болестта.

Слънчевата светлина има антибактериално действие. Първоначално слънчевата светлина има ефект с борбата срещу акнето, но после светлината ускорява образуването на комедони.

Лечението е строго индивидуално и трябва да бъде съобразено с възрастта на пациента, пола, степента на засягане и други. Лекуването на пациента може да бъде с локални средства или при по- тежки случаи комбинация с пепорални медикаменти.

Локалните средства са препарати на основата на бензен пероксид, който води до олющване на засегнатия повърхностен слой. Бензен пероксидът има ясно изразени кератолитичен и антибактериален ефект. Локалните антибиотици се прилагат при появата на акне и имат антибактериален ефект.акне

Ретиноидите се използват при тежки форми на акне. Този метод за справяне с болестта е, че той  въздейства върху всички фактори участващи в появата на акне. За жалост този вид медикаменти не се срещат често в България.

Много важна е бързата намеса на доктор при поява на акне вулгарис. Този вид заболяване е тежък козметичен проблем, който в немалко случаи има отражение на психичното състояние на пациента. Почистването и грижата за кожата редовно намалява риска за тежко развитие на акне.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР