Анафилактичен шок

0
390

Кратка характеристика:

Този вид е изключително силно проявление на алергите. Изисква бързо лечение от специалист. Включва освобождаването на веществата, когато има пряко въздействие на токсичен агент, а не след специфичната имунна реакция на алерген-антитяло.

 

Причини:

  • Хранителни продукти
  • Насекоми
  • Лекарства

Нека разгледаме по-подробно  всяка една от тях.

 

От храните виновници за появата на алергии са орехите както и много от ядките, рибата, морските ястия, яйцата, ягодите, а също и много други.

 

На второ място сред причините са ужилванията от насекоми, а на трето обезболяващите медикаментозни средства, които в голям процент от случаите са от групата на нестрероидни противовъзпалителни. Такива например са аналгинът, аспиринът, парацетамолът и ибопруфенът.

 

Йодните продукти също се срещат, като част от причините. Те се съдържат в лекарства, които са употребявани при контрастните образни изследвания.

 

Как се лекува?

Има нужда от определено лечение. Адреналинът силно противодейства на вазодилатацията. Дифузното разширяване на всички кръвоносни съдове, които се намират във вашия организъм, води до намаляване нивото на кръвното и също така до нарушения, засягащи и отрицателно влияещи на кръвоснабдяването на органите.

 

Адреналинът може да се прилага по няколко различни начина:

Първият, от които е чрез мускулно приложение, вторият е подкожно, а третият – интеравенозно инжекционно.

 

Имайте предвид, че може да бъде поставян само от предварително обучен персонал. Допълнителните мерки при лечението, включват корекция на хиповолемията, чрез интеравенозни вливания на водно-солеви разтвори, осъществявано отново от специализирани хора, след поставяне на интеравенозна линия.

 

Хората, алергични към ужилванията, причинени от осите или пък пчелите, могат да занесат доза кортикостероид. Такива са урбазонът или метилдренизолонът. Когато има наличие на ужилване, ужиленият или някой около него може да инжектира урбазон. Няма опасност от причиняване на някаква вреда, тъй като само веднъж приложена доза не е в състояние да повлияе отрицателно по какъвто и да било начин състоянието на пациента, който е пострадал. Въздейства 20-тина минути след като е инжектиран. Имайте предвид обаче, че не е достатъчен за лечението на разгърнат анафилактичен шок. При наличие на такъв трябва задължително да бъде извикана специализирана помощ и да бъде инжектиран адреналин.

 

В сравнение с него, действието, което има адреналинът е доста по-бързо. Появява се за няколко секунди до максимум минута.

 

В заключение може да кажем, че най-добрата превенция за борба с анафилактичния шок остава избягването на контакта с алергените.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР