Анемия – Симптоми, Причини, Диагноза и Лечение

0
406

Кратка характеристика:

Тя представлява състояние, при което се наблюдава следната аномалия – броят на червените кръвни клетки (известни още като хемоглобин) е по-малък от този при нормалните човешки показатели.

 

И като заговорихме за норми, няма как да не обърнем внимание какво е нормалното ниво на хемоглобина при различните полове, тъй като определено има съществени разлики.

При мъже анемици обикновено се отделят клетки по-малко от 13,5 грам/100 мл., докато при жените, това ниво е по-малко с 1,5 г или иначе казано 12,0 г/100 мл. Разбира се, имайте предвид, че показателите има вероятност да се различават (но със съвсем малки разлики) в зависимост от източника и лабораторията, в която се правят изследванията.

 

Причини:

Нека започнем оттам, че реално всеки един процес, пречещ на нормалната продължителност на живота на червените кръвни клетки е абсолютно потенциален причинител за бъдеща анемия. Една от честите причини за възникването ѝ е загубата на кръв. Такава настъпва при нараняване. Също така причини могат да бъдат: кървяща язва на дванадесетопръсника или стомаха, разширени вени, намиращи се при хранопровода, при аборти, раждания и различни други заболявания от гинекологичен тип.

 

Изводът, който можем да направим накратко е, че трите основни групи, които обобщават многобройните видове анемии са:

  • Кръвозагуба
  • Разрушаване на червените кръвни клетки
  • Ограничение при производството на хемоглобин

 

Лечение:

За щастие има много и различни начини. На първо място трябва да се установи каква е основната причина за появата на анемия.

 

Ако причината е загуба на кръв от язва на стомаха, например, лечението трябва да започне с прием на лекарствени продукти, лекуващи именно язвата.

 

По същата причина, много пъти се налага и подлагането на операция, която цели елиминиране рак на дебелото черво, причиняваща хронични анемия и загуба на кръв.

Приемаме, че е установено защо се получава. Следва пристъпване към лечение. В някои случаи добавките, които съдържат в своя състав желязо, биват нужни за корекция в лисата на желязо. Все пак, трябва да вземете предвид, че при по-тежки състояния или иначе казано влошена анемия, няма как да бъде избегнато преливането на кръв. анемия снимки 1

 

При пациенти, засегнати и страдащи от злокачествена анемия или друг тип причинител на дефицит на В12, ще бъде необходимо да се приложат инжекции с Витамин В12.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР