Бактериална вагиноза – лечение и симптоми как се заразяваме?

0
409

Бактериалната вагиноза е лека инфекция на влагалището, причинена от бактерии. Обикновено има два типа бактерии, те биват „добри“ бактерии и „лоши“ бактерии, във влагалището.

„Добрите“ видове помагат да се контролира растежа на лошите типове. При жени с бактериална вагиноза, балансът е разстроен. При това положение „лошите“ бактерии преобладават пред „добрите“. Бактериалната вагиноза е обикновено лек проблем, който може да изчезне от самосебе си след няколко дни. Но е възможно и да се стигне до по-сериозно положение. Така че, най-добрата идея е да се консултирате с Вашия лекар и да получите лечение.

Какви са причините за бактериална вагиноза?

Експертите не са сигурни какво се случва, така че бактериите във влагалището да излязат от своето равновесие. Но има неща, които правят инфекцията по-честа. Риска от получаване на бактериална вагиноза е по-висока, ако: – имате повече от един сексуален партньор; – при използване на някой козметични продукти. Може да имате възможност да избегнете бактериална вагиноза, ако ограничите броя на сексуалните си партньори. Бактериалната вагиноза засяга по-често жените, които са полово активни, но това не е гаранция, че жените, които не са, са имунизирани.

Какви са симптомите?

Най-честият симптом на бактериалната вагиноза е силна, неприятна миризма на течението. Дори то придобива сиво-бял цвят или жълт. Признак за инфекцията е, когато течението има миризма, наподобяваща на риба. Която дори става още по-неприятна след секс. Много полово предавани болести могат да причинят тези промени в течението, затова най-добре е при появата на някои от тези симптоми, веднага да се свържете с Вашият лекар за изследвания.

Какви проблеми може да причини бактериалната вагиноза?

Бактериалната вагиноза обикновено не причинява други здравословни проблеми. Но има случаи, в които тя може да доведе до сериозни проблеми. – Ако жена е заразена по време на бременност се увеличава риска от спонтанен аборт, както и развиване на инфекция на матката след раждане. – Ако имате някаква полово предавана инфекция, риска за маточна инфекция е увеличен.

Лечение Бактериалната вагиноза обикновено отминава за 2 или 3 дни с антибиотици, но лечението продължава в период на 7 дни. Не спирайте да използвате вашето лекарство, само защото симптомите са по-добри! Антибиотиците обикновено работят добре и имат малко странични ефекти. Но от друга страна, те могат да доведат до вагинална гъбична инфекция. Гъбичната инфекция може да предизвика сърбеж, зачервяване, и бучки в бялото течение. Ако имате тези симптоми, консултирайте се с Вашия лекар, за това какво да се направи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР