Влагалищно течение

0
278

Влагалищното течение може да бъде нормален процес, но може и да се дължи на инфекция. Гениталната област (вулвата), часта около отвора на вагината, може да бъде възпалена. В зависимост от причината за вагиналното течение, други симптоми често могат да присъстват. Те включват сърбеж, парене, дразнене, зачервяване, а понякога и болка при уриниране и полов акт.

Нормално вагинално течение

Вагинално течение може да е резултат от нормалните промени в нивата на естроген. Когато нивата са високи, естрогенът стимулира шийката да произвежда секрети (слуз) и малко количество слуз може да бъде освободено от вагината. Естроген нива са високи, когато: – По време на месечен цикъл, няколко дни преди изхвърляне на яйцеклетката; – При новородени за една или две седмици след раждането, защото те абсорбират естроген от майка си преди раждането; – Няколко месеца при момичета, които за първи път ще имат менструация; – По време на бременност. При нормалното течение, то няма мирис. То обикновено е млечно бяло.

Неестествено вагинално течение

А вагинално течение се счита за ненормално, ако е:

– тежи повече от обикновено;

– течението е по-тънко;

– е бяло и на бучки;

– е сиво, зеленикаво, жълтаниаво, или има кървав отенък;

– има странна миризма, наподобяваща на риба;

– течението е придружено от възпаление, парене или сърбеж. Необичайно вагинално течение обикновено се причинява от вагинит, които най-често е резултат от възпаление от инфекция.

Причини за вагинално течение

Вероятните причини за вагинално течение зависят от възрастта. По време на детството, общите причини включват:

– Инфекция поради бактерии от храносмилателния тракт;

– Химикали от сапуни;

– Попадане на чужд обект във влагалището (тоалетна хартия, или играчка). Инфекция може да възникне, когато хигиената е лоша. Например, млади момичета, особено такива от 2 до 6-годишна възраст, могат да прехвърли бактерии от храносмилателния тракт към областта на гениталиите, когато ръцете не се измиват след дефекация.

Как лекарят диагностицира неестествено течение?

Като за начало лекарят ще иска история за вашето здравословно състояение, както и обичайните въпроси, като

– Кога започна необичайното вагинално течение?

– Какъв цвят има течението?

– Каква е неговата миризма?

– Дали има болка или възпаление на вагината?

– Колко сексуални партньори имате?

Лекарят ще вземе проба от течението, за да направи по-широк обхват на тестовете.

Как се лекува неестественото вагинално течение?

Лекуването зависи от това, какво е причинило проблема. Например, гъбичните инфекции обикновено се лекуват с противогъбични лекарства, които се добавят във вагината, които са във формата на крем или гел. Когато инфекцията е бактериална, тя се третира с антибиотици, хапчета или кремове. Ето някои съвети за предотвратяване на вагинални инфекции, които могат да доведат до неестествено вагинално течение: – Поддържайте влагалището чисто, чрез редовно промиване с нежен, мек сапун и топла вода. – Никога не използвайте ароматизирани сапуни, както и друга женска козметика за душ. – След тоалетна винаги измивайте влагалището, за да се предотврати бактериално натрупване на влагалището, която причинява инфекция. – Носете памучно бельо, което е достатъчно широко и не ви стяга.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР