Вулвовагинит лечение и симптоми – съвет от лекар

0
315

Вулвовагинит е възпаление или инфекция на вулвата и вагината. Това е често срещано състояние, което засяга жените и момичетата от всички възрасти, и то има най-различни причини.

Какви са причините за вулвовагинит?

Много причини могат да причинят инфекция на вагината и вулвата. Най-честата причина е бактерии. Други причини могат да са:

– вируси;
– паразити;
– фактори на околната среда;
– полово предавани бактерии;
– химически дразнители.

Бактерии

Някои бактерии могат да се размножават и да причинят вулвовагини. Бактериална инфекция може да доведе до сиво-бял секрет, който мирише на риба.

Вируси

Вирусите, които могат да причинят вулвовагинит обикновено предавани по полов път. Те включват херпес и човешки папиломен вирус.

Паразити

Крастата, въшките също могат да предизвикат възпаление на вулвата и вагината.

Фактори на околната среда

Лошата хигиена и алергени могат да предизвикат това състояние. Тесните дрехи могат да доведат до триене на кожата, и да се създаде дразнене. Раздразнената кожа е по-податлива на вулвовагинит, отколкото нормална кожа. Възпалението също може да забави възстановяването.

Полово предавани инфекции

В полово предавани инфекции (ППИ) вагинитът може да предизвика и вулвовагинит. Това причинява генитален дискомфорт и сърбеж. Течността може да бъде жълта, зелена или сива. Тя често има силна миризма.

Химикали

 

Някои химикали също могат да предизвикат вулвовагинит. Те често са под формата на сапуни, женствени спрейове, парфюм, и вагинални контрацептиви. Общите химикали, които могат да предизвикат алергични реакции включват:

– парабени;
– натриев сулфат;
– диаксан.

Симптоми

Симптомите на вулвовагинит варират и зависят от тяхната причина. Като цяло, симптомите могат да включват:

– дразнене на гениталната област
– сърбеж
– възпаление около срамните области
– повишена, силна миризма на вагиналния секрет
– дискомфорт при уриниране.

Лечение

Правилното лечение на вулвовагинит зависи от вида на инфекцията. Въпреки това, трябва да говорите с лекар, преди да се започне лечение.

Домашно лечение

Ако сте имали гъбична инфекция в миналото, може да бъде в състояние да лекува вулвовагинит, използвайки почти същите продукти. Вагиналните кремове, свещички, мазила, хапчетата са на разположение за лечение на вулвовагинит. Счукан чесън и кокосово масло, както е известно със своите антибактериални свойства, също могат да работят като домашни средства.

Фармацефт може да ви посъветва за най-добрите продукти за лечение. Консултирайте се с вашия лекар, ако след седмица няма промяна във вашето здраве.

Друг начин е вземане на баня, която покрива само влагалището. Добавянето на масло от чаено дърво, оцет или морска сол във ваната може да помогне за убиване на някои от бактериите. Внимавайте да не седите в банята прекалено дълго, и използвайте кърпа, за да подсувашане на засегнатата област, след като вашата баня е завършена.

Чрез лекарства
Вулвовагинит мерки
Вашият лекар може да сметне, че организма ви не може да се пребори с инфекцията, и затова да ви предпише някакви медицински медикаменти.

Те могат да включват:

– антибиотици
– кремове
– естрогенни кремове

ВАШИЯТ КОМЕНТАР