Вълшебството на стайните растения

0
266

Още от Хипократово време е доказано, че стайните растения не само красят помещенията, но и прочистват и овлажняват въздуха в тях. Съвременните специалисти по фитодизайн ги използват за оформление на интериора, в който се живее приятно и се диша леко.

 

Невидимият живот около нас

 

Прекарваме голяма част от ежедневието си в закрити помещения и дори не подозираме, че въздухът вътре може да е много по-токсичен от този навън. Стайният въздух е населен с най-разнообразни микроорганизми – бацили, гъбички и различни видове коки. Те са устойчиви на светлина и сухота, а домашният прах е благоприятна почва за развитието им. Освен това, когато разговаряме и дишаме, във въздуха се разнасят миниатюрни пръски слюнка и телесни течности, в които има патогенни микроорганизми. Те не оцеляват дълго, но все пак са опасни за хората в помещението.

 

Тайните оръжия

 

Стайните растения могат да намалят количеството микроби във въздуха, благодарение на биологичноактивните вещества – фитонцидите, които произвеждат. Според изследване на руски учени от Центъра по клинична и експериментална медицина, замърсяването на въздуха се снижава от 1 до 3 пъти, ако в помещението има саксии.

Общата площ, която заемат листните стайни растения, трябва да е от 2 до 3 кв. М на 100 кв. М. При такова разположение на „силите“ стафилококите могат да бъдат неутрализирани до 90%, бацилите – до 50%, плесените и гъбичките – до 30%.

 

Най-подходящи са цитрусовите растения, пеларгонията, фикусът и миртата, допълват учените. Често в интериора присъства и бегонията. Тя не поглъща вредните вещества, но служи като индикатор за замърсяване на въздуха в стаята – ако започне да съхне или се появят петънца по листата, значи токсините в помещението са над нормата.

 

Правилните грижи

 

Те са важни, казват специалистите цветари. Основно е правилото да поливате растенията само с „отлежала“ вода със стайна температура, а не направо налята от чешмата. Ако прекалите с поливането, това е пагубно за алоето и каланхоето, например, никога не бива да пръскате листата на пеперомията, докато миртата, розмаринът и калата обичат влагата, да речем.

 

Съветвайте се винаги как да се грижите за стайните растения с продавачите в цветарския магазин или в градинския център, откъдето ги купувате. Домът ни все пак не е оранжерия или зимна градина, затова идеалният вариант е стайните растения да заемат 20-30% от общата му площ.

снимки стайни растения

Трябва да се отбележи, че някои растения съдържат в сока си или отделят във въздуха отровни вещества. Сред тях са хортензията, азалията, монстерата, представителите на семейството на ароидните растения като каладиума, антуриума. Дифенбахията и алоказията не се препоръчват където има малки деца или домашни животни.

 

Други видове растения, които могат да направят алергични реакции – например пеларгонията и цикламата, така че се съобразявайте и с тези рискове, когато избирате какви цветя да заселите в дома си.

 

Ако въздухът в жилището ви е много сух, добре е да отглеждате в него фикус, мушкато или босилек, които са отлични овлажнители. Ефикасни за целта са и кафееното дърво, аспидистрата, бегонията. В спалнята е най-подходящо да поставите спатифилум – самото име на растението означава „покривало“ и ви осигурява здрав сън. Мушкатото пък отделя ефирни масла във въздуха, които действат успокояващо и помагат при безсъние.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР