Генитален херпес симптоми и лечение – как да го открием?

0
404

Гениталният херпес е един от най-често срещаните полово предавани болести. Той се причинява от вируса на херпес симплекс (HSV). Повечето хора с генитален херпес не знаят, че го имат.

Това е така, защото при повечето хора няма симптоми, или има много леки такива. Гениталният херпес е вирус, който се предава от човек на човек чрез сексуален контакт. Това се случва дори и ако при заразеният човек не са се проявили симптоми. След като вирусът навлиза през кожата, пътува по нервни пътища. Той може да се превърне в латентно състояние (неактивно) в нервите и да останат там за неопределено време. От време на време, вирусът може да стане активен. Когато това се случи, той пътува обратно по пътя на нерва до повърхността на кожата, където хвърля допълнителен вирус.
В този момент вирусът може да предизвика проява на симптомите. Или пък може да остане незабелязан отново. И в двата случая, вирусът лесно се предава от един партньор на друг чрез сексуален контакт. Дори носенето на презерватив не може да се защити неинфектирания партньор. Вирусът може да бъде върху кожата, която остава непокрита.

Симптоми

Както е известно, симптоми може и да не се появят. От друга страна, може да забележите симптоми в рамките на няколко дни до няколко седмици след сексуалният акт. Има случаи когато симптомите се проявяват няколко години след самото заразяване. Когато симптомите се появят скоро, след като човекът е заразен, те най-обикновено са много тежки.  Те могат да започнат като малки мехури, които в крайна сметка се пукат и се превръщат в болезнени рани. Тези мехури могат да бъдат съпроводени с грипови симптоми, като вдигане на температура и подуване на лимфните възли. Всеки един от следните симптоми, могат да бъдат срещнати при мъжете и жените:

– Напукани, сурови или червени зони около гениталиите, без болка, сърбеж или изтръпване.

– Сърбеж или изтръпване около гениталиите области или аналната част.

– Малки мехури, които при пукане образуват рани. Те могат да са върху или около гениталите (пениса или вагината), или върху задните части – бедрата, или ректалната област. По-рядко могат да се появят мехури във вътрешността на уретрата.

– Болка при уриниране.

– Главоболие и болки в гърба.

– Грипоподобни симптоми.

Гениталният герпес е диагностициран чрез тест, обикновено кръвен. Няма точен лек за гениталният херпес. Но симптомите могат да бъдат намалени и предотвратени с лечение. Лечението може да намали риска от заразяване на други хора. Вашият лекар може да ви предпише антивирусни лекарства, за да помогне за предотвратяване или намаляване на болката и дискомфорта от проявлението на симптомите.

Могат ли симптомите да се върнат?

Хората, които са имало един период на силно проявление на инфекцията, могат да очакват поне от две до четири периода още в рамките на една година.
С течение на времето, тялото ви натрупва повече имунитет към вируса, и епидемиите могат да станат по-редки, дори спират напълно при някои хора.

Защо симптомите се връщат отново?

Когато симптомите се появят отново, те обикновено идват по време на периоди на емоционален стрес или болест. Това е, защото, по време на тези времена, имунната система на организма Ви може да бъде по-слаба, и няма да бъде в състояние да потисне вируса.

Как да третираме симптомите в домашни условия?

Има неща, които можете да направите, за да облекчите дискомфорта и тежестта на симптомите по време на епидемия. Те включват:

– Вземете болкоуспокояващи като аспирин, парацетамол или ибупрофен.

– Измиите възпалените области с топла вода и сол 1-2 пъти на ден.

– Носете по-широки дрехи, възпалените места трябва да имат повече контакт с въздух. – Сложете лед върху засегналия участък.

– Почивайте си повече. Има и неща, които можете да направите, за да се избегне предаването на вируса на други части на тялото си, както и на други хора.

– Не се целувайте когато имате херпес.

– Избягвайте орален секс, когато имате херпес.

– Избягвайте сексуален акт.

– Измийте ръцете си със сапун и вода след докосване на заразените райони. Хората с генитален херпес имат по-висок риск от инфекция на ХИВ. Една от причините е, че пукнатините на кожата улесняват навлизането на ХИВ в тялото. Ако имате съмнения, че имате генитален херпес, свържете се с вашият лекар за консултация и проба.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР