Гонорея симптоми при мъжете, на гърлото, лечение тест

0
358

Болести предавани по полов път при мъжете (Гонорея)

Гонореята е полово предавана болест. Това е причинено от инфекция с бактерия на гонорея. Бактерията има тенденция да зарази топли, влажни зони на тялото, включително:

  • уретрата
  • очи
  • гърло
  • вагина
  • анус
  • женската полова система (фалопиевите тръби, шийката на матката, и матката)

Гонореята се предава от човек на човек, чрез незащитен орален, анален или вагинален секс. Хората с множество сексуални партньори или тези, които не използват презерватив, са в най-голям риск от инфекция. Най-добрата защита срещу инфекцията са въздържание, моногамията (секс само с един партньор), и правилното използване на презерватив.

Симптоми

Симптомите обикновено се появяват в рамките на два до 14 дни след акта. Въпреки това, има случаи при някои хора, заразени с гонорея, които никога не развиват забележими симптоми. Важно е да се помни само, че човек с непроявяващи се симптоми, все още остава заразен. Дори болният тогава има по-голяма склонност да зарази своите партньори. Мъжете не могат да се развият забележими симптоми в продължение на няколко седмици. Някои мъже дори, никога не развият симптоми. Обикновено инфекцията започва да показва симптоми една седмица след нейното предаване. Първият забележим симптом при мъжете, често е парещо или болезнено усещане по време на уриниране. При напредването на инфекцията, другите симптоми могат да включват: – по-често и неотложно уриниране; – секрет, който отделя пениса (бяло, жълто, бежово, или зеленикав); – подуване и зачервяване на пениса; – подуване и болка в тестисите; – постоянно възпалено гърло. Заразата ще остане в тялото в продължение на няколко седмици, след като симптомите са били лекувани. В редки случаи, гонореята може да доведе до увреждане на тялото, по-специално на уретрата и тестисите. Болката може да се разпространи и в ректума.

Изледвания за гонорея

Медицинските специалисти могат да диагностицират гонореята по няколко начина. Те могат да вземат проба от течността от областта с тампон, напоен (пениса, вагината, ректума, или гърлото) и го поставят върху предметно стъкло. След това те ще добавят петно на пробата, която се разглежда под микроскоп. Ако клетките реагират на петното, най-вероятно има инфекция. Този метод е сравнително лесен и бърз, но това не дава абсолютна сигурност. гонорея снимки заразяване

Усложнения на гонорея

Жените са изложени на по-голям риск от дългосрочни усложнения от нелекувани инфекции. Нелекуваната инфекция с гонорея при жените, може да се изкачи нагоре в женската полова система и включва матката, маточните тръби и яйчниците. Мъжете също могат да развият болезнен абсцес във вътрешността на пениса. Инфекцията може да доведе до намалена плодовитост или стерилитет. Когато инфекцията се разпространява в кръвния поток, както мъжете, така и жените могат да развият артрит, увреждане на сърдечните клапи, или възпаление на лигавицата, на главния или гръбначния мозък. Това са редки, но сериозни случаи.

Лечение на гонорея

Същеструват съвременни антибиотици, които лекуват инфекцията гонорея. Гонореята не може да се лекува в домашни условия. Ако усетите симптомите на инфекцията, незабавно потърсете медицинска помощ. Гонореята обикновенно се лекува чрез антибиотици, или инжекции. След приемането им, облекчението трябва да се почувства до няколко дни.

Защита от гонорея

Най-сигурният начин да се предотврати гонорея или други полово предавани болести е чрез въздържание. Ако все пак се извършва полов акт, винаги използвайте презерватив. Има по-голям рикс от заразяване от гонорея, ако имате повече от един сексуален партньор.

Какво да правим, ако забележим симптоми на гонорея?

Ако мислите, че може да имате инфекцията гонорея, трябва да избегнете всякаква сексуална активност. Също така, Вие трябва да се свържете незабавно с Вашия лекар. Ако след изследванията, резултатите са отрицателни, е напълно позволено възобновяването на сексуалната активност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР