Какви са последиците за здравето на детето, ако храната е по-бедна на белтъчини?

0
172

Ще обсъдим какво се случва ако по време на бременността жената приема храни, които са бедни на белтъчини. Предстои да разберете какви са последиците от това и как засягат те здравето на детето. Вярваме, че информирайки ви, всяка бъдеща родилка ще подходи отговорно и внимателно към своето хранително меню и ще се погрижи за себе си и своето дете, защото грижейки се за собствения си организъм, в който расте плода, майката всъщност полага грижи за своето бебче.

Общото недохранване, известно още като белтъчно-енергийна недостатъчност, крие сериозни рискове за здравето на детето. Важно е да приемате всякаква и разнообразна храна, разбира се, но днес конкретно ще поговорим за хранителните продукти, които са бедни на белтъчини и как това се отразява върху здравословното състояние на детенцето.

Какви са последиците за здравето на детето, ако храната е по-бедна на белтъчини?

  • Хипотрофия
  • Забавен или спрян растеж
  • Поднормено тегло на новороденото
  • Намалена активност на храносмилателните ензими

Както и сами разбирате, недостатъчния прием на храна, която съдържа в себе си белтъчини може да доведе до доста неприятни състояния, които всяка една майка би искала да избегне за своето дете. Ето защо днес ще разгледаме подробно всеки един потенциален риск, за да може да информираме възможно по-голям процент от жените, на които им предстои раждане, за да може те от своя страна да избегнат тези усложнения.

Хипотрофия – При продължителен период от време, при който има понижен прием на белтъци се получава т. нар. състояние хипотрофия, при което бебето се ражда с по-малки от нормалните за своята гестационна възраст размери (ръст и телесна маса), но въпреки това се развива добре и мозъкът му е предпазен от увреждания. Наблюдава се следното – големината на главичката е доста по-голяма от тази на бебешкото телце в сравнение с бебетата, които са родени без хипотрофия.

Защо това е опасно?
Новородено с ниско тегло е в пъти по-податливо към инфекции, отколкото бебе с нормална телесна маса. Но не се притеснявайте, чрез пълноценна храна (силно препоръчително е това да е майчината кърма) и добри грижи, повечето кърмачета се справят сравнително бързо и до първата си годинка успяват да настигнат своите връстници в повечето или почти всички отношения.

Забавен или спрян растеж – Заради липсата на белтъчини, докато е било в утробата на майката, е възможно новороденото по-трудно да започне да наддава.

Поднормено тегло на новороденото – Тези бебета са по-уязвими и податливи към инфекции, тъй като малкият организъм има дефицит на необходими вещества, които го подпомагат.

Намалена активност на храносмилателните ензими – Това е причина за влошаване процесът на смилане на храната и нейното качествено усвояване. В резултат на това е намалена и устойчивостта на бебешкия организъм към различни видове инфекции (дихателни, кожни, чревни и други)последиците за здравето на детето от храната

За да не се стига до тези състояния ви съветваме да внимавате и обръщате внимание на това с какво се храните през цялата бременност. Старайте се да приемате достатъчно богати на белтъчини храни, а и не само. Запомнете, най-важното е да се придържате към баланса на здравословното хранене.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР