Как да разбера дали водите са ми изтекли?

0
408

Все въпроси, които всяка бременна си е задавала дали малко, след като е научила щастливата новина за това, че ще става майка или в по-късните месеци от бременността, но неминуемо тези въпросителни са на дневен ред. Особено ако е първа бременност, притеснението е двойно по-голямо. Това е напълно нормално, тъй като неизвестността плаши всяка жена, на която и предстои най-важното събитие в живота. Ето защо решихме днес да поговорим за това какви са признаците, за да можете да бъдете информирани и най-вече спокойни.
Как да разбера кога и дали водите са ми изтекли?
 “Мокро” усещане – И така, важно е да знаете, че по принцип, когато водата изтече чувството, което ще усетите ще бъде на струйка вода, която е последвана от неконтролируемо изтичане. Някои родилки имат т. нар. ясно “мокро” усещане непосредствено преди да изтекат водите им.
Допълнителна информация: Имайте предвид, че вагиналното течение нараства особено към края на вашата бременност. Някои жени бъркат това с околоплонтата течност. Другото, което е добре да знаете е, че тази течност понякога има вероятност да бъде сбъркана и с урина. В тези ситуации, а и при съмнение за каквато и да било друга вагинална течност, е силно препоръчително (дори наложително) да потърсите мнението на вашия лекар, защото е възможно да има скъсване на околоплодния мехур и съответно поради това да има и някакво изтичане.
 Амниотична течност – При изтичане (или пък разкъсване) на аниотичната мембрана настъпва ситуация, която не е никак за пренебрежение. По този начин се отваря вход за различни инфекции и микроби, което както и сами се досещате е недопустимо и трябва да не бъде допускано при каквито и да било обстоятелства.
Не се притеснявайте. При нормално протичаща бременност и момент, в който е дошла точната дата за раждане, самото то по принцип стартира до 24 часа от мига, в който водите са изтекли. Така че имате предостатъчно време да си стегнете нещата и да отпътувате за болницата, където да бъдете настанени. Все пак ако може да ви придвижат до там в легнало състояние би било по-добре.
Внимание: При положение, че амниотичната течност е изтекла и е минало повече време, а раждането не започне спонтанно, то трябва да бъдете информирани за това, че
вашето бебе и самите вие сте изложени на по-голям риск от инфекции. Също така трябва да сте наясно и с това, че колкото по се забавя раждането, то и рискът от заразяване става по-голям.итекли води снимки жени
 Амниотична течност плува във вашето влагалище – При изтичане на водите става точно това – течността плува във влагалището. В този случай вашият лекар ще направи преглед на течността.
Допълнителна информация:
Амниотичната течност има алкален характер. Когато лекарят я постави върху специална хартия ще разбере pH на течността. Съществува и друг начин, чрез който да се провери за това има ли наличие на околоплодна течност. Този метод е чрез поставянето и под микроскоп.
При всички положения (дори съмненията ви да се окажат неоснователни) се консултирайте с вашия лекар.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР