Кога може да ми бъде направена епидурална упойка?

0
197

Въпросът е доста специфичен и ще ви обясним защо. Фактите говорят – по-голям процент от жените в България предпочитат да им бъде направена такъв тип упойка, защото тя намалява усещането за болка. Наясно ли са, обаче, бъдещите майки с това какви, макар и минимални, рискове крие тази упойка? Ние сме тук, за да ви информираме подробно за всичко и за да можете сами да вземете това решение.

Съвети какво да направите преди да настъпи моментът:

 • Консултирайте се с анестезиолог от болницата, в която ще раждате – Нека още преди раждането сте наясно с всичко. Когато се обърнете към специалиста, той ще ви обясни в кой момент от раждането може да се пристъпи към упойката
 • Поискайте второ компетентно мнение – Някои ще кажат, че това е напълно излишно, но не е така. Все пак говорим за най-важния момент в живота на една жена. Важно е да се информирате и да се доверявате едва, когато мнението е потвърдено и от още един специалист. Така и вие ще бъдете спокойни.
 • Проучете въпроса – Естествено, че лекарите ще ви дадат пълна и изчерпателна информация и ще могат да отговорят на всеки един въпрос, който им зададете. Това, обаче, не пречи и самите вие да се поинтересувате. И ето ни нас, тук, готови да ви дадем нужната информация.

Нека започнем първо с това да се запознаем с епидуралната упойка и какво всъщност представлява тя. Известна още с наименованието епидурална анастезия е местна упойка, която се поставя в епидуралното пространство на гръбначната площ. Тя се поставя от анестезиолог – това е лекарят, който е специалист по анестезия. Защо се слага е може би вторият въпрос, който възниква у вас. В резултат на поставянето на упойката нервите на матката биват вцепенени и процесът на раждане протича без да спира.

Кога може да ми бъде направена епидурална упойка?

 • Всяка болница има свои правила, които спазва и според които решава кога е настъпил моментът да бъде поставена упойка.
 • Консултация с лекар-специалист (анестезиологът на съответното медицинско заведение, в което сте решили да се извърши раждането, още преди то да е настъпило е задължителна, тъй като той има за задачата подробно да ви разясни кога и защо може да се приложи).

И все пак може би не ви се чака до следващия преглед и искате възможно най-бързо да разберете какви са предимствата и недостатъците на упойката. Сега ще упоменем част от тях, за да бъдете предварително информирани.

Какви са положителните страни на това да ми бъде поставена епидурална упойка?

 • Не усещате болка по време на процеса на раждане
 • Сравнително ограничено е количеството упойка, което достига до бебето
 • В сравнение с други лекарства, разликата при епидуралната упойка е, че тя не прави родилката сънлива нито преди, нито след раждането

Какви са негативите от направена епидурална упойка?

 • Жената трябва да бъде под непрекъснато наблюдение за кръвното налягане и състоянието му
 • Майката зависи от медицинските сестри и санитарките за основните си физически нужди
 • Бебето може да се роди с форцепс, което крие рискове

ВАШИЯТ КОМЕНТАР