Колко време отнема възстановяването след вагинално раждане и след цезарово сечение?

0
681

Два са изборите, които стоят пред всяка жена, на която и предстои да стане майка. Първият е да избере естественото, вагинално раждане и вторият – секцио, ако ситуацията не позволява да протече нормалното раждане. В днешната тема ще разгледаме и двете и ще посочим колко време трябва да мине за да се възстановите напълно и при едното и при другото.

Колко време е нужно да се възстановя след вагинално раждане?

Ако някой ви каже точно число има две вероятности – или да си измисля, или да се опитва да налучква. И в двата случая не ви е никак от полза. Ако самите вие очаквате някой да ви каже след Х дни/седмици/месеци ще си се възстановила напълно, значи ще се наложи да се разочаровате.

Вагиналното раждане е нормален физиологичен процес, но никой с точност не може да определи колко на брой ще са дните или седмиците, необходими за възстановяването. Това е така, защото всяко тяло е различно. При едни може да отнеме малко време, а при други дори до една година, преди тялото напълно да се възвърне към състоянието, което е било преди започването на бременността.

Няколко са факторите, които могат да окажат влияние на това възстановяване. Такива са общото здравословно състояние на родилката, хранителния и статус, нивото на стрес и умора.

Все пак ето какви са етапите, през които се преминава:

  • Маточни контракции и инволюция на матката – Много скоро, след като вашето бебе се роди, плацентата се отделя от маточната стена и бива изхвърляна от вашия организъм. Тази област, при която е била прикрепена, много прилича на отворена рана, която трябва да заздравее. Хубавата новина е, че вашето тяло се заема с този процес. Няколко минути след като е приключило раждането, матката започва да се контрахира силно. Това е така, защото по този начин се затварят кръвоносните съдове на нейната стена там, където е била плацентата.
  • Лохии – На плацентната област на матката са необходими до десетина дни за да се възстанови напълно. Това е моментът, в който ще забележите кръвенист вагинален секрет, който се нарича лохии.
  • Зарастване областта на разреза – Ако се е наложило по време на раждането да бъде направена епизиотомия, възстановяването може да отнеме до няколко седмици. вагинално раждане секцио

Колко време е нужно да се възстановя след цезарово сечение?

Периодът на пълно възстановяване и връщане към нормалните ежедневни дейности е малко по-дълъг ако ви се е наложило да родите със секцио, а не по естествен път. След цезаровото сечение ще ви се наложи да останете за няколко дни в болницата под лекарски контрол. Това е така, защото трябва да се облекчи болката и да се гарантира, че раната, която имате, заздравява и няма никакви усложнения или образували се инфекции.

Нормалният период на заздравяване на раната е в границите между четири и шест седмици. Ако няма някакви създали се проблеми единственото, което ще остане е само белег.

Ще ви се наложи да не вдигате тежко, да внимавате с позите, в които лежите или пък седите и като цяло процесът на възстановяване ще бъде една идея по-дълъг.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР