Кю-дан в джудото

0
283

КЮ-ДАН-СИСТЕМАТА в джудо:

С тази система се измерва майсторството на упражняващите джудо в целия свят. Дрехите на всички джудисти са бели и се състоят от панталон, който се пристяга в кръста с връзки, и кимоно от здрава материя, за да не се къса, препасано с колан. Този колан е пагонът на състезателя. Колкото цветът му е по-тъмен, толкова майсторството и знанията на този, който го носи, са по-големи.

За да заслужите 6-то кю, на вас не ви е необходима джудога (специалната джудо дреха) и можете да използвате всякакво спортно облекло. С покриването на това кю се добива правото да се носи бял пояс. Когато издържите успешно изпита за 5-то кю, ще станете притежател на жълт пояс. Следват 4-то кю — оранжев, 3-то — зелен, 2-ро — син, и 1-во кю — кафяв пояс.

А по-нататък? – По-нагоре следват майсторските степени – така наречените данове. Притежателите им носят черни пояси. Започва се от първи дан, после — втори и т. н.

Световните шампиони обикновено притежават шести или седми дан. Има и по-високи данове — това са професорите по джудо, най-големите майстори, които вече не се състезават, а предават своя опит и знания на шампионите и студентите в кодокан (висша школа за джудо в Япония).

За да достигне до черния пояс, джудистът трябва да преодолее редица трудности, да се покаже достоен и да го заслужи. Почти както в приказките — за да се ожени за прекрасната царска дъщеря, момъкът извършва различни геройства, побеждава лоши магьосници и зверове и по този начин се проявява като храбър, силен, умен и честен.

Така че където й да сте по света, ще бъде достатъчно да погледнете пояса на джудиста, за да можете веднага да оцените неговото майсторство и възможности. Когато сте притежател на черния пояс, ще се имате уважението на джудистите в цял свят.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР