Лечение на кондиломи при мъже и жени – брадавици по половите органи

0
338

Гениталните брадавици са меки израстъци, които се появяват на гениталите.

Гениталните брадавици са полово предавана инфекция (ППИ), причинено от някои щамове на човешки папиломавирус (HPV). Тези образувания на кожата могат да причинят болка, дискомфорт и сърбеж. Те са особено опасни за жени, тъй като някои видове HPV могат да причинят рак на шийката на матката и вулвата.    HPV е най-разпространените от всички полово предавани инфекции. Това прави мъже и жени, които са сексуално активни уязвими за усложнения, като генитални брадавици. В действителност, около 360 000 души развиват генитални брадавици всяка година. Защита и лечение са от съществено значение за предотвратяване на тази инфекция.

Какви са симптомите на генитални брадавици?

Гениталните брадавици се предават по полов път. Възможно е развитието им да започне няколко седмици след заразяването.

Брадавиците не винаги могат да са видими за човешкото око. Те могат да бъдат много малки и с цвета на кожата, или малко по-тъмен. В горната част на израстъците, могат да приличат на карфиол. При допир може да се чувства гладка или леко неравна на пипане повърхност. Заразен човек може да има струпване на брадавици, или просто една брадавица.    Гениталните брадавици върху мъжките полови органи, могат да се появят върху следните области: – Пенис; – Скротум; – Слабини; – Бедра; – Във или около ануса.    Гениталните брадавици върху женските полови органи, се появяват в района на: – Вътрешността на вагината или ануса; – Извън влагалището или ануса; – Маточната шийка.    Гениталните брадавици също могат да се появят върху устните, устата, езика или гърлото на човек, който е имал орален акт със заразен човек. Гениталнита брадавици не винаги могат да бъдат видими, но явни симптоми за тяхното присъствие са: – Вагинално течение; – Сърбеж; – Кървене; – Парене.

Рисковани фактори за гениталните брадавици 

Всеки сексуално активен човек е изложен на риска от заразяване на някаква венерическа болест, или по-специално гениталните брадавици. Все пак, брадавиците се появяват при хората, които отговарят на следните критерии: – Са на възраст под 30 години; – Пушат; – Имат слаба имунна система; – Ако майката е имала вируса по време на бременността.

Какво могат да причинят гениталните брадавици?

Гениталните брадавици са основната причина за рак на шийката на матката. Може да предизвика предракови промени в клетките на шийката на матката, или дисплазия.    Други крайни проблеми, които могат да причинят гениталните брадавици са: да предизвикат рак на вулвата, също така на пениса, или анален рак.

Как се лекуват гениталните брадавици?

Въпреки, че брадавиците изчезват от полезрението на окото с течение на времето, вирусът не може да изчезне напълно от организма на човека, след като е попаднал в кръвта. Това прави забелязването на симптомите много важно нещо, за да се предотврати и предаването на вируса на други хора. Защото гениталните брадавици много лесно могат да бъдат предадени на други хора, макар и без външни симптоми за това. Лекуването на гениталните брадавици е нужно, за облекчение на болезнените симптоми. Вашият лекар може да ви предпише локално лечение на инфекцията, което включва: – имиквимод; – подофилин; – трихлороцетна киселина. Ако по този начин брадавиците не изчезват с времето, е нужна хирургична намеса, за премахването им.

Съществуват специални ваксини, които водят до предотвратяването и имунизирането на човека от гениталните брадавици. Използването на кондом всеки път при полов акт също помага за предотвратяването на инфекцията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР