Мангостин – изключително полезен за здравето ни

0
422

Що е то плода Мангостин и защо да хабим енергия да го търсим?

Напоследък екзотичните плодове навлязоха в живота ни и в менюто ни. Много от тях са ни изключително непознати и никога не сме опитвали. Въпреки, че големите Супермаркети зареждат доста непривични за българския климат екземпляри, то трудно можем да намерим повечето екзотични плодове. Но повярвайте това супер плодче си заслужава търсенето, защото има уникално полезни свойства за човешкото здраве!

Произход на Мангостина

Естествено, този труден за намиране плод вирее на континента Азия. Дървото на супер плода достига цели 25 метра височина. Отглежда се предимно в страните от Южна Азия, като Тайланд, Малайзия и Китай. Любопитно е да се отбележи, че плодовете на гигантското дърво могат да се берат, чак след като навърши десет годишна възраст. Плодчето е средно по размер, кората му е пурпурно червена и еластична. Вътрешността се състои от няколко на брой бели до кремави плодчета. Те са твърди и напомнят ядки на вкус. Самата кралица Виктория нарича Мангостин – „Кралицата на плодовете“.

Полезните съставки на Мангостин

Ако говорим със сложни термини учените ни препоръчват мангостинът заради съдържанието на ксантони в него. Те са фитонутриенти, това навярно нищо не ви говори, както и на нас, така че накратко нека кажем – плода е мощен антиоксидант. В него се съдържат повече от 40 на брой различни ксантони и това го прави единствения по рода си и най-мощен антиоксидант от плодовете съществуващи до момента.

Освен антиоксидант, плода е богат на витамини от група В и витамин С; минерали, като калий, магнезий и манган и никотинова киселина.

Относно калоричността тя е изключително малка. Само 0.41 грама Белтъчини; 18 грама Въглехидрати и 1.8 грама Фибри съдържа мангостина – общо 73 Килокалории. Тази ниска калоричност прави плода много ефикасен съюзник в борбата с наднорменото тегло.

Редом със свойствата си на мощен антиоксидант и средство за отслабване, мангостин е и средство за борба със свободните радикали в човешкото тяло.

Здравето и приема на Мангостин

Ползите за организма на човека от приема на това чудотворно плодче са много. Като започнем от изчистващите му свойства, като антиоксидант и стигнем до отслабването.

За да бъдем по точни, нека кажем, че сокът от мангостин действа противовъзпалително. Може да се нанася на рани от изгорено или порезни такива, може да се пие за изчистване на организма от свободните радикали и подобряване на метаболизма. Много древни култури са го ползвали, като извор на младостта, защото забавя процесите на стареене на организма. Освен това е удачен за превенция на ракови заболявания, които са чумата на века. Холестерола бива понижаван от употребата му и кожата е по-свежа и еластична. Състояния на алергии, сърдечни проблеми, мускулни претоварвания и диабет са болести, които плода и приема му може да облекчи, ако го ползвате превантивно.

Как да Консумираме?

Първо нека кажем плода се намира в големите магазини, но рядко! Успешно може обаче да се поръча по интернет и си има съвсем добри качества. Търсете обаче реномирани хранителни магазини, основно за здравословен начин на живот и не се подвеждайте по съмнителни промоции.

Трудното при избора в мрежата е, че не можете да уцелите дали плодчетата ще са узрели или презрели. При покупка в магазина, може да пипнете кората, ако тя е прекалено твърда, значи Мангостина е презрял и не е хубав за ядене! Ако много трудно намирате свежия плод, то може да ползвате сушените кори и плодчета от него, за да си направите чай. Разбира се ползите от свежия плод и приема му са различни от тези на чая!

Рецепти с Мангустин

Шербет с Мангустин

Съставки: 2-3 плодчета ( ½ чаена чаша ситно нарязан плод ); шампанско сухо около 100 милилитра; 50 грама кафява захар и 1 белтък.

Белтъкът и захарта се разбиват на сняг. Мангостинът и шампанското се смесват. Смесваме двата разтвора и замразяваме. Приема се под формата на леден коктейл с резен лимон.

Сок от Мангустин

Съставки: 2-3 плодчета мангустин; 1 нар; 2-3 зърна черен бъз; 10 грама пектин и 1 лимон.

Нарязвате всичко ситно, след като сте почистили плодовете, поливате с вряла вода ( 300 мл. ) и оставяте да ври до 1 час. Разтваряте пектина в малко студена вода, добавяте към врящата смес накрая и оставяте да изстине. Трябва да се получи леко лепкав сок. Съхранявате в хладилник и пиете гарнирано с резен ябълка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР