Мъжка полова система – проблеми

0
294

Мъжка полова система – проблеми Повечето от мъжката репродуктивна система – пениса, скротума и тестисите – е извън областта на корема. Следователно, симптомите на нарушения в тези структури, обикновено са очевидни на ранен етап. Тези симптоми не трябва да се пренебрегват от срам, тъй като повечето генитални заболявания могат да бъдат излекувани чрез навременно лечение.

Хипоспадия; това е състояние, при което външният отвор на уретрата е разположен по долната повърхност на пениса. Това е състояние, което се забелязва още при раждането на момчето. Симптоми и знаци: основен симптом на хипоспадията е, когато уретрата се намира от долната страна на пениса. Други признаци, които можете да забележите на вашето дете са: – Низходяща пикочна струя; (при по-големи деца с по-напреднал стадий на болеста се забелязва седнала позиция при уриниране.) – Ненормален вид на върха на пениса (главичката). – Хидроцела; пpeдcтaвлявa cъcтoяниe, xapaктepизиpaщo ce c пoявaтa нa тopбичкa пълнa c тeчнocт oкoлo тecтиca, кoeтo вoди дo oтoк в cкpoтyмa – кoжeнaтa тopбичкa, в кoятo ca paзпoлoжeни тecтиcитe пoд пeниca.    Често хидроцелата не причинява никакви симптоми. Може да се забележи уголемяване на скротума. Също така, може да се усеща болка, подуване или зачервяване на скротума, или чувство на натиска в основата на пениса. – Варикоцеле; това е състояние, което причинява разширени и усукани вени на тестисите, може да се сравни като „хемороди“ на скротума. При болестта се получава подуване на тестисите. Ако причинява дискомфорт, може да бъде хирургично излекувано. Това състояние може да причини и намален брой сперматозоиди, както и мъжки стерилитет, поради застой на кръвния поток и повишаване на температурата на тестисите. – Крипторхизъм; това състояние буквално означава „скрит тестис“. Това е състояние при което липсва спускане на един, или и двата тестиса в скротума. Ако не се коригира, обикновено с операция, преди пубертета, може да доведе до стерилитет и повишен риск от рак на тестисите. – Простатна хипертрофия; това е състояние на подуване на простатната жлеза, която обглажда основата на мъжкия пикочен мехур и уретрата, причинява затруднено уриниране. – Гонорея; това е бактериална инфекция, която може да повлияе на ануса, гърлото, или уретрата. Тя се предава по време на анален, орален, или вагинален акт с мъж или жена, който е бил заразен. Повечето мъже с гонорея не показват никакви симптоми. При тези, при които се проявятат, симптомите включват:

  • Болка при уриниране;
  • Зелен, жълт или бял секрет от пениса;
  • Подути тестиси

Херпес; Херпесът е вирусна инфекция, която се причинява от вируса на херпес симплекс (HSV). Херпесът може да засегне устата или гениталиите. Херпес се предава чрез пряк контакт с устата или гениталиите на човек, който е бил заразен с вируса чрез полов акт или орален секс и целувки. – Сифилис; Сифилисът се причинява чрез бактерия, така че може да се предава чрез анален, орален, или вагинален секс. Тази древна болест все още е доста разпространена днес. Сифилисът се смята за един от най-сериозните полово предавани болести при мъжете, поради връзката му с HIV и повишения риск от развитие на HIV.

Симптомите на сифилис могат да включват: – Кожен обрив, който не причинява сърбеж. Най-често се среща по дланта на ръката, или стъпалата на краката; – Умора; – Възпалено гърло; – Главоболие; – Подути лимфни възли.    Повечето полово предавани болести причиняват симптоми, но много лесно се бъркат с други условия. В някои случаи няма никакви симптоми. Разбирането на рисковете и познаването на признаците и симптомите, на общите полово предавани болести при мъжете, са от решаващо значение за всеки човек, който е сексуално активен.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР