Сифилис лечение, симптоми, заразяване и снимки + тест и предаване

0
744

Сифилисът е една от най-разпространените венерически болести.

Тази болест е полово предавана инфекция, причинена от вид бактерии. Първият признак на сифилисът е малък, безболезнена рана. Тя може да се появи на половите органи, ректума, или вътре в устата на заразения. Това възпаление се нарича шанкър. Хората често не успяват да го забележат веднага. Сифилисът може да бъде истинско предизвикателство, за да се диагностицира. Човекът може да бъде заразен, без да се показват никакви симптоми в продължение на години. Въпреки това, колкото по-рано се открие инфекцията, толкова по-добре. Сифилисът, който остава нелекуван за дълго време, може да причини големи щети на важни органи, като сърцето и мозъка. Сифилисът се разпространява само чрез директен полов контакт със заразен човек. Той не може да се предава чрез използване на тоалетна с още един човек, чрез размяна на дреху, или чрез прибори за хранене на заразен човек.

Етапи на Сифилиса:

Сифилисът има четири етапа, те са: – първичен – вторичен – латентен – третичен Първите два етапа са най-инфекциозни. Когато сифилисът е в латентен стадий, тоест непроявяващ се, няма никакви симптоми и не може да зарази околните. Най-разрушителен за здравето е третичния етап. Първичен сифилис Началният етап на сифилис настъпва около три до четири седмици, след като сте заразени с бактерията. Тя започва своето развитие с една малка, кръгла рана, наречена шанкър. Шанкър е безболезнена, но е силно заразна. Болки могат да се появят навсякъде, където бактериите са влезли в тялото, като върху или вътре в устата, гениталиите или ректума. Като цяло, раната се появява около три седмици след инфекцията, но това може да отнеме и между 10 и 90 дни, за да се развие. Раната остава за някъде между две до шест седмици. Сифилисът като цяло се предава чрез сексуален акт с болен, това включва и орален секс. Вторичен етап По време на втория етап на сифилис, могат да се появят кожни обриви и болки в гърлото. Обривът не предизвиква сърбеж и обикновено се намира на дланите и ходилата, но като цяло може да се появи навсякъде по тялото. Някои хора дори не забелязват обрива. Други симптоми на вторичен сифилис могат да включват:

  • Главоболие
  • подути лимфни възли
  • умора
  • треска
  • отслабване
  • косопад
  • болки в ставите. сифилис заразяване снимки

Тези симптоми след известно време просто изчезват, но без лечение човекът си остава заразен. Латентен сифилис Третият етап на сифилис е латентен или скрит етап. Първичните и вторичните симптоми изчезват, и вие няма да имате никакви забележими симптоми на този етап от време. Въпреки това, все още ще бъдете заразени със сифилис. Вторичните симптоми могат да се появят отново, или вие може да остане в този етап с години, точно така етози етап напредва и се развива в третичният. Третичен етап Последният етап на инфекцията е третични сифилис. Този етап на сифилис може да бъде животозастрашаващ. Някои потенциални резултати от третичния сифилис включват: – слепота – глухота – психично заболяване – загуба на паметта – унищожаване на меките тъкани и костите – неврологични заболявания – сърдечно заболяване – невросифилис (инфекция на мозъка или грабначния стълб)

Как се диагностицира сифилис?

Ако мислите, че може да имате сифилис, отидете на лекар възможно най-скоро. Лекарят ще ви вземе кръв или урина, за да направи проби, също така ще проведе задълбочен медицински преглед. Ако възпалено присъства, вашият лекар ще вземе проба от раната, за да се определи дали бактерии на сифилис са налице.

Лечение на сифилис

Първичният и вторичният сифилис са лесни за лечение с инжектиране на пеницилин. Пеницилинът е един от най-широко използваните антибиотици и обикновено е ефективен при лечение на сифилис. Хората, които са алергични към пеницилин, вероятно ще бъдат третирани с различни орални антибиотици, като доксициклин, азитромицин или цефтриаксон. Ако човек има невросифилис, ще получи дневни дози от пеницилин интравенозно. Това често изисква кратък болничен престой. По време на лечението, човекът трябва да се увери, че избягва сексуален контакт, докато всички рани по тялото са зараснали, и докато лекарят каже, че е безопасно да възобнови секс.

Как да се предпазим от сифилис?

Най-добрият начин за предотвратяване на сифилис е да се практикува безопасен секс. Използването на презервативи по време на който и да е вид сексуален контакт е добра идея. В допълнение, може да е полезно да: – избягването на секс с много партньори – избягването на споделяне на секс играчки Сифилисът се предава и чрез споделяне на общи игли. Било то при лекар, или чрез употреба на наркотици.

Усложнения, които могат да се получат при сифилис

При бременни жени

 

Майки, заразени със сифилис са изложени на риск от спонтанен аборт нили преждевременно раждане. Освен това има и риск, че една заразена майка може да предаде болестта на плода. Това е известно като вроден сифилис. HIV Хората със сифилис имат значително увеличи шансовете за получаване на ХИВ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР