Състав на семената

0
345

Семената съдържат хранителни вещества, които са натрупани в семеделите на зародиша, или пък в хранителната тъкан извън него. Съставът на семената може да се установи чрез няколко прости опита:

Органични вещества. Завързваме с марля късче тесто (колкото орех), приготвено от пшенично брашно. Потапяме го в чаша с вода и го месим продължително между пръстите. Водата помътнява и след време на дъното на чашата се наслагва бяла утайка.

Капваме разреден йодов разтвор в помътнялата вода. Получава се виолетово оцветяване. Така се багри скорбялата от йодов разтвор. Това показва, че във водата има скорбяла, която се е отделила от тестото.

В марлята остава малко и разтегливо вещество. Ако капнем йодов разтвор, то се багри в сламеножълто. Това е растителен белтък. Пшеничното зърно съдържа скорбяла и малко растителен белтък. Някои сортове пшеница съдържат повече белтъчини. Ето защо от тях се произвежда по-хранително и по-доброкачествено брашно.

Белтъчините се намират под обвивката на семето. Ако от зърната на пшеницата се приготви черно брашно (с триците), то ще бъде много богато на белтъчини. При получаване на бяло брашно по-голямата част от белтъчините попадат в триците.
Скорбяла и белтъчини има и в семената на другите растения. Освен това в семената на някои растения (слънчоглед, орех) се съдържат много мазнини. Като притиснем такива семена върху лист хартия, се получава мазно петно. състав семена

Трите вида вещества – скорбяла, белтъчини и мазнини, са запасни храни в семената на растенията. Това са органичните вещества.

Неорганични вещества. Ако загреем в епруветка сухи пшенични зърна, по стените й се появяват капки вода. Това показва, че дори и сухите семена съдържат вода. Когато загряваме продължително време пшенични зърна в метална кутийка, те се запалват.

Органичните вещества на зърната изгарят, а в кутийката остава малко пепел от различни минерални соли. Водата и пепелта са неорганични вещества. Семената съдържат органични вещества (скорбяла, белтъчини и мазнини) и неорганични вещества (вода и соли).

Значение на семената. Семената на житните растения – пшеница, царевица, ръж, ориз, са много богати на хранителни вещества и главно на скорбяла. Те се използват за храна от човека и домашните животни. Всички семена на бобовите растения (фасул, грах, леща, соя и нахут) са ценна храна.

Освен скорбяла те съдържат много белтъчини – до 2 пъти повече в сравнение с житните растения. В семената на соята има и много мазнини. От тях се получават разнообразни хранителни продукти. От семената на слънчогледа, репицата, мака, памука, тиквите, дините се извличат мазнини, освен за храна и за технически цели.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР