Уретрит или възпаление на уретрата

0
322

Синдром уретрит е състояние, което се отразява на уретрата, на тръбата, която се простира от пикочния мехур от външната страна на тялото. Уретрата е тръбичката, която транспортира урината и сперма от тялото. Хората със синдром на уретрата имат възпалена или раздразнена уретра.

 

Симптомите за това възпаление включват: коремна болка и често и болезнено уриниране.

 

Уретритът обикновено се развива под влиянието на някакви бакрерии или вируси. Хора от всякаква възраст и пол могат да развият това възпаление, но то е най-често срещано при жените.

Причини и рискови фактори за Уретрит

Причини: Синдром на Уретрита има различни прични. Чести причини могат да включват физически проблеми с пикочния канал, като ненормално стеснение, и дразнене на уретрата или нараняване. Какво може да предизвика дразнене на уретрата?

  • Ароматизирани продукти, като парфюми, сапуни, дамски превръзки,
  • Спермицидни желета
  • Определени храни и напитки, съдържащи кофеин
  • Химиотерипия.

Увреждането на уретрата, може да бъде причинено от определени дейности, например: – Сексуална активност; – Използване на диафрагма; – Използване на тампон; – Каране на колело. Рискови фактори:

– Бъбречни инфекции; – Секс без презерватив; – Извършване на полов акт.

Разпознаване на симптомите на уретрит

Това заболяване причинява различни симптоми и при двата пола, най-често забелязвани са: – болка ниско в корема; – чувство за натиска в областта на корема; – чувство за неотложност за уриниране; – често уриниране; – трудно уриниране; – болка при уриниране или секс; – кръв в урината. При жените, синдром на уретрата може да предизвика дискомфорт в областта на вулвата. Има също така някои симптоми, които се проявяват само при мъжете, сред тях са: – подуване на тестисите; – болка при еякулация; – кръв в спермата.

Лечение на Уретрата

Лекарите могат да използват редица подходи за лечение на това състояние. Промени в начина на живот, лекарства, и в редки случаи, хирургична намеса, може да помогне за облекчаване на симптомите и предотвратяване на условието за връщане на инфекцията. Промени в начина на живот

Вашият лекар може да ви препоръча да спрете да използвате някои продукти, или да вършите дейности, които могат да раздразнят уретрата. Те могат да включват използване на ароматизирани сапуни или дълго колоездене. Медикаменти – Изписват се антибиотици от вашият лекар, когато са на лице симптомите на инфекцията. – Анестетици като лидокаин и феназопиридин, могат да бъдат използвани. – Обезболяващи, като хиосциамин и оксибутинин, могат да бъдат използвани. – Антидепресанти, като амитриптилин и нортриптилин, акт на нервите, за да помогне за облекчаване на хронична болка. Хирургична намеса В някои случаи, Вашият лекар може да се наложи да разшири  уретрата ви чрез извършване на операция или чрез използване на дилататори. Това се прави, само ако  се смята, че съществува свиване на уретрата. Свиване може да се дължи на травма, възпаление, както и развитието на съединителна тъкан.

Съвети за предотвратяване на инфекцията

Ако сте имали това състояние в миналото, може да използвате тези стъпки, за да се гарантира, че инфекцията няма да се върне отново. – Избягване на продукти, които раздразняват уретрата; – Избягване на небезопасен секс; – Да се правят чести прегледи при Вашият лекар; – Колкото се може по-бързо уриниране след полов акт; – Избягване на носене на тесни дънки или бельо.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР