Хламидия симптоми, лечение жени и мъже, заразяване, изследване цена

0
411

Хламидията е обща полова предавана болест, която може лесно да бъде излекувана. Ако не се лекува, хламидията може да доведе до трудно забременяване на една жена. Ако симптомите се появяват на всички заразени с инфекцията, те обикновено се проявяват 1-3 седмици след акта. Тази бактериална инфекция може да бъде причинена чрез орален, вагинален или анален секс.

Как се причинява?

Младите хора, които са сексуално активни са с  по-висок риск за хламидия. Една заразена майка, може да предаде инфекцията на бебето си по време на раждането, когато бебето минава през вагиналния канал. Най-честите усложнения, които причинява хламидия, придобита при раждането, са увреждане на очите и пневмония при новороденото. Дори след като човек е излекуван от хламидия, е възможно да получи инфекцията отново.

Симптоми при мъжете

Симптомите на хламидия при мъжете могат да бъдат трудни забелязване. Те могат да са редки и случайни, което понякога води пациентите да вярват, че те не са причинени от инфекцията.

Симптомите при мъжете включват:

– бяла, водниста секреция, отделяща се от главичката на пениса;

– болка, дискомфорт или парене при уриниране;

– болезненост и възпаление в и около тестисите. Болеста е вероятно да се появи в рамките на 1 до 3 седмици след сексуалния акт. Мъжките симптомите на хламидия не се ограничават до гениталите, също така тя може да се прояви в гърлото, очите и ректума (в зависимост от начина, по който се предава).

Какво ще се случи, ако хламидията остане нелекувана?

Отрицателното въздействие на хламидия върху мъжкото безплодие, често се подценява. Хламидията при мъжете, може да увреди спермата и да предизвика белези в репродуктивния тракт (което може да доведе до трайно безплодие). Мъжете с хламидия имат 3 пъти нормалното ниво на фрагментация на ДНК в сперматозоидите (което означава, че генетичният материал не е опакован достатъчно здраво и дългите кичури стават податливи на счупване). Също така, заразените мъже  са по-склонни към ревматични състояния, конюнктивит, уретрит (възпаление на пикочния канал) и реактивен артрит. хладимия лечение

Лечение на хламидия

Ако вашият тест за хламидия е положителен, лечението може да се предписва е еднократна доза антибиотик (като азитромицин).

Много е важно да се свържете с вашият партньор и да го информирате, че той също може да е заразен.

Предотвратяване на хламидия

За да предотвратите хламидия е много важно да знаете:

– Използвайте кондоми при полов акт;

– Избягвайте сексуален акт с много партньори, бъдете моногамни;

– Покрийте сексуалните играчки с презерватив;

ВАШИЯТ КОМЕНТАР