Цвекло и моркови ползи и състав– какви болести лекуват?

0
308

Днес ще ви представим една  супер храна, която определено e достойна за името си, а именно – така не харесваното от повечето хора цвекло. Няма как да не се отбележи, че неговият кървав цвят дава изключителна тежест, с която устните на всекиго се сблъскват, след като го опита. Определено е важно да се даде и нужното значение на този продукт.

Цвеклото е мощно средство за отслабване и определено доста жени, които търсят всякакви начини да свалят няколко килограма , трябва да му обърнат внимание. Сега ще дадем и малко информация за хранителното съдържание на този продукт.

В сурово съдържание, на 100 грама:

Калории – 43

Протеин – 1.61 г.

Въглехидрати – 9.56г.

Мазнини – 0.17 г.

Фибри – 2.8 г.

 

Може сами да видите колко полезни вещества има и то само в 100 грама. Определено има много начини, по които може вие да приготвите тази храна по вкуса ви. Например под формата на сутрешна напитка, като добавите малко ябълки и моркови, ще усетите прилив на енергия за началото на деня и скоро ще се откажете от така любимото на всички, но не толкова полезно кафе.

 

Какво да кажем за морковите, които са една от най-често използваните храни в ежедневието на всяко едно семейство.  Отличен източник на витамин А, който е полезен за очите. Няма да крием колко е лесно да се приема такъв прекрасен продукт. В тази статия ще ви покажем, как морковите могат да подобрят общото здравословно състояние на организма и също така да бъдат чуден лек за множество проблеми със зрението.

Ето и кратка характеристика на съдържащите се макронутриенти и количество енергия в 100 грама сурово съдържание.

 

Калории – 41

Протеин – 1 г.

Въглехидрати – 10 г.

Мазнини – 0 г.

Фибри – 3 г.

 

Трябва да знаем, че в морковите се съдържа основно инвертна захар, пектин, лецитин. Определено трябва да знаем, че именно в морковите са витамините: каротин (провитамин А), витамини B1, B2, РР, С. Имат също така и много ензими, етерични масла, терпени, минерални вещества – калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, йод, желязо и микроелементите манган и мед. Този оранжев продукт има малки количества ценни и незаменими аминокиселини. Най-богати на каротин са морковите с наситено червен или оранжев цвят, което дава определено голяма заявка за един от най-хубавите и качествени продукти.

 

Тук ще изброим и болестите, при които консумацията на цвекло и моркови може да помогне. Има редица случаи, които дават сведения дори още от миналото, че именно използването на тези продукти е изключително важно и ценно за всеки един, който иска да направи голяма крачка към подобрение на здравословното състояние и начин на живот.

 

  1. Нарушена функция на черен дроб, жлъчка, далак и бъбреци:

–          Тук трябва да се отбележи, че редовната употреба на пресен сок може да направи чудеса. Ако се консумира на гладно, той повлиява на черния дроб и така премахва и извежда всички токсини от тялото.

  1. Анемия

–          Цвеклото е с голямо съдържание на желязо, което е жизненоважно за хора с понижен хемоглобин и ниски нива на елемента.

  1. Атеросклероза

–          На гладно, приемът на сок спомага за разтваряне на натрупалите се по съдовете мастни шлаки, което понижава кръвното налягане и подобрява общото състояние на хора, страдащи от болестта. Има немалко позитивни отзиви в мрежата за този ефект на супер храните

  1. Хипертония

–          Както и при атеросклерозата, приемът на сок на гладно благоприятства за цялостното здраве на сърдечно-съдовата система.

  1.   Рак

–          Тук трябва да отбележим, че високото съдържание на бетаин го прави изключително полезно при профилактика и при хранене на онкологично болни.  Най-важното е, че приемът на зеленчука под формата на сок потиска образуването на канцерогенни съединения. Има записки и сведения, че унгарският лекар А. Ференци 18 години е лекувал точно с такъв тип хранене и диети успешно хора болни от рак и левкемия. В неговите записки се вижда как той самият препоръчва около 500-600 грама прясно изцеден сок на гладно ,15-20 минути преди хранене, с цялостен период на терапията от минимум половин година без прекъсване.

 

Ето още няколко болести, които не са за подценяване. Приносът на цвеклото и морковите за тяхното лечение също е широк.

–          Стомашна язва

–          Подагра

–          Разширени вени

–          Диабет

–          Висок холестерол

–          Болести на щитовидна жлеза

–          Затлъстяване

–          Запек

–          Пърхот

 

Важно е да се знае, че приемът на гладно на тези продукти, им придава една супер сила. За жалост, повечето хора в нашия забързан свят не осъзнават как могат да подобрят ежедневието си с изграждане на прости навици. Прием и употреба на вещества от тези ценни продукти може да донесе само положителни резултати занапред. Тук има изброени 15 болести, които носят вреди на огромен процент от хората в света. Ние ще се опитваме да ви представяме още такива статии с полезна информация относно това, как, с приема на обикновени плодове и зеленчуци, ще можете да подобрите състоянието на всички органи и системи в тялото си и като цяло да развиете навици, с чиято помощ ще достигнете един пълноценен начин на живот.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР