Човешки папилома вирус лечение, заразяване, симптоми и снимки

0
367

Инфекцията на човешки папиломен вирус е много често срещана. Най-малко половината от хората, които са сексуално активни, ще хванат вируса в някакъв момент от живота си. И все пак много от тях дори не разбират за това, и нямат никакви симптоми.

Появата на симптомите, или дори не появяването им, зависи от вида на вируса, който участва в инфекцията. Има повече от 100 типа бактерии. Някои видове от тях са свързани с генитални брадавици, въпреки че брадавиците не винаги са видими. Някои видове бактерии са свързани с цервикални и други ракови заболявания, и не възникнат брадавици, тогава могат да бъдат забелязани никакви други симптоми. Другите типове бактерии причиняват общи брадавици, които можете да намерите в други части на тялото, като ръцете или краката. Колкото по-дълго вируса е в тялото, толкова по-висок риск има от развитие на здравословни проблеми – като цервикална или анален рак.

Симптоми

Вирусът на папилома живее в лигавиците, като например тези в областта на гениталиите, или върху кожата. Ако се появят генитални брадавици, това е индикация за папиломна инфекция. Гениталните брадавици приемат много различни изяви. Те могат да бъдат повдигнати, плоски, розови, или с телесен цвят. Те дори могат да бъдат и различно оформени. Понякога има една единствена брадавица: тогава могат да се появят и други множество брадавици. Те могат да бъдат малки или големи. Те могат да бъдат на ануса, шийката на матката, скротума, слабините, бедрата, или пениса. Гениталните брадавици могат да се показват седмици или дори месеци след сексуален контакт с човек, заразен с вируса. Някои видове от инфекцията са свързани с рак, включително рак на шийката на матката и рак на вулвата, ануса, орофаринкса (средната част на гърлото, зад устата), или пениса.

Предпазване

Най-сигурното предпазване от инфекцията е чрез ваксинация. И за предотвратяване – използване на кондоми при полов акт, избягване на сексуални отношения с много партньори.

Човешки папилома

ВАШИЯТ КОМЕНТАР