Що за билка е Тученицата?

0
261

Тученицата е месеста и сочна трева за българина. Тя вирее на неподозирани места и често пъти я плевим от градините си, като плевел. Тя обаче непривично за разбиранията ни е много полезна билка. Не случайно много гръцки лечители и философи я препоръчват, като средство за лечение на болести и неразположения. Въпреки, че родината на тлъстигата, както още наричат тученицата е Азия, то тя много широко се среща и у нас, а и по целия свят.

В много страни, тя се използва, като билка, подправка или зеленчук. Например в района на Средиземноморието, някои страни от Европа и Азия, тя е широко употребявана подправка. Дори и да ви е странно по пазарите в Германия, Франция и други Европейски държави, можете да срещнете тученицата наред с марулята, спанака и лапада. Тя се използва широко в кулинарията за приготвянето на салати, сосове, супи и какво ли още не. Затова следващият път, когато видите месестите листа и стебла, нежните жълти цветчета и свежия зелен цвят на тлъстигата, сред градината си не пресягайте да я отскубнете и изхвърлите, а я измийте и си направете вкусна ястие или я изсушете за чай!

Приложения на тученицата

Билката лекува множество заболявания и се използва за превенцията им. Внимавайте обаче, тлъстигата не бъркайте с друго семейство Дебелецови – техен представител е „Дебелата Мара“. Те също лекуват възпаления, рани и редица неразположения, но не стават за ядене, защото в по-големи количества са отровни и токсични. Древните Гърци, в лицето на Хипократ и Диоскорид са препоръчвали тлъстигата за антиоксидант и очистващо средство. Освен това са лекували гинекологични проблеми и обилно кървене с нея. Древните Азиатци пък са ползвали билката, като средство против кошмари, прогонване на злата магия, привличането на любов и други магични свойства. Китайците са смятали, че магичния и сок лекува 100 болести, а в Гана са я ползвали за лечебна отвара, спомагаща възстановяването на болния. Незнайно защо нашите прадеди, а и ние до днес пренебрегваме такава полезна билка, като тученицата! Всичко това си оказва влиние и дава 24 часа здраве за нас.

Състав и свойства на тученицата

Богата на витамин А, билката е богата и на каротин съответно. Това благоприятства растежа и здравето на кожата, косата, ноктите и вътреклетъчното обновяване. Не случайно древните наричат тлъстигата „билката на младостта и дълголетието“. За дълголетието спомага и съдържанието на Омега – 3 мастни киселини в състава и. Манган, калий, желязо, калций и магнезий са минералите, на които е богата билката. Всичко споменато до тук неминуемо спомага намаляването на кръвното налягане, прочистването на токсините в тялото, регулиране на кръвната захар и общо спокойствие в организма. Страдащите от артрит и заболявания на костната система са силно облекчени от използването на билката в менюто си. Освен това имунитета ни и количеството витамин С в организма ни се повишават с приема на тученица. Ниско калорична, богата на фибри и перфектна за сваляне на килограмите.

Начин на консумация и рецепти с тученица

Може да си направите свежа салата от марули, тученица и спанак. Може да я комбинирате с краставици и домати или пък да си направите зелен сос за печени картофи или ориз. Леко киселия вкус на листата и стеблата на тученицата е много добре изразен комбиниран със зехтин, копър или магданоз и червени пиперки. Соковете от тученица са много свежи и полезни. Супата от тученица наподобява тази от спанак или лапад. Тази супа е по-полезна дори и от тази от коприва!. Чудесно става тученица варена на пара с карфиол, моркови и броколи. Може да се добави към варен ориз, като плънка за солена баница или да си направите таратор. Може да я изсушите и да я варите на чай през Зимата.

Рецепти

САЛАТА – тази салата наподобява млечната, но с тученица и малко херинга в добавка. За да си я направите имате нужда от една връзка тученица, една връзка зелен лук, 2-3 кисели краставици, малко копър, малко счукани бадеми, консерва херинга, кофичка цедено мляко и 1 лимон.

Използвайте тученицата, след като кисне поне 30 минути в подсолена вода. Нарежете я заедно с киселите краставички и зеления лук. Объркайте зеленчуците с цеденото мляко, добавете скълцан копър, сока от лимона, бадемите и украсете с няколко парченца херинга отгоре, когато сервирате в чиния!

ЩРУДЕЛ – за целите на този зеленчуков щрудел ви са нужни пакет точени фини кори, връзка тученица, 6 яйца, кофичка кисело мляко, 400 грама сирене и пакет масло.

Измивате и изкисвате тученицата, нарязвате ситно и смесвате с яйцата, киселото мляко и сиренето. Така редите кори с плънка, докато сглобите големия щрудел. Нарязвате с върха на нож повърхността на ромбове и я напръсквате с газирана вода. Слагате на всяко парче кубче масло и печете около 50 минути, при 180 градуса. Задушавате половин час и консумирате един вкусен и полезен щрудел!

Сега след като разбрахте, колко полезна, вкусна и здравословна е тученицата, надяваме се няма да я считате за плевел, а за зеленчук най-малкото, ако не билка!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР