Амблиопия – мързеливо око лечение при възрастни с мкб операция

0
36

Амблиопия или още наричана “мързеливо око” е заболяване, при което засяга зрителният отбраз. Той може да бъде замъглен, изкривен или по- слаб в сравнение с другото око. От тази болест страдат 3% от подразстващите.

Амблиопията се развива в крехка детска възраст. Възникването на болестта е причинена от недостатъчната стимулация на рецепторите, които се намират в ретината. Проблемът може да идва и от разминаващите се образи от очите към мозъка. Рискови фактори за развитие на заболяването са фамилна обремененост, преждевременно раждане или умствена изостаналост. Амблиопия може да настъпи когато в двете очи има разминаване на диоптера от 1,5 или повече. Възможно е детето да има “мързеливо око” в следствие на някакво вродено заболяване. Болестта може да бъде причинена и от проблеми с клепача, които закриват зейницата. Също така амблиопията може да се дължи и на кривогледство. Заболяването се унаследява. Ако някой от роднините или родителите са имали проблем с аблиопията, то щансът дедето да има такъв проблем е по- голям.

       Сипномите при болестта са:

  • Дивергентно кривогледство– едното око се отклонява навън.
  • Конвергентно кривогледство– едното око се отклонява навътре.
  • Премигване на окото твърде бързо.
  • Нарушено пространствено ориентиране.
  • Липсва кординирано движение на очите.
  • Кривене на очите

 Диагнозата се поставя на зрителната оценка на зрителната острота и пространственото зрение. Това се случва чрез последователно закриване на очите с таблици. В кърмаческа възраст е възможно диагностицирането на заболяване по следния начин- определя се фиксиращото око и се прехвърля от едното към другото око.

При поставена диагноза Амблиопия е нужно незабавна корекция в зрението, защото нелекуваното зрението непрекъснато се влошава. Факторите, нарушаващи зрителната яснота, трябва да бъдат отстранени. След това се прилага оклузионна терапия. Тя представлява следното- здравото око се покрива с превръзка или се носят специални очила. Оклузионната терапия може да продължи от един до няколко часа дневно. Важно е детето да не проглежда със здравото око. Успехът зависи от това колко е сериозен проблемът и възрастта на детето. Възможно е лечението да започне с капки, които замъгляват здравото око, за да може да се накара мързеливото око да работи.  Не е известно дали лечението би дало резултат по време на по- зряла възраст, защото то се развива най- бързо до седмата година.

 

  • ТАГОВЕ
  • Дивергентно кривогледство
  • Премигване на окото твърде бързо
СПОДЕЛИ
Facebook
Twitter
предишна статияДиета с ябълки и круши
следваща статияЛечение на кашлица с хомеопатия при деца

ВАШИЯТ КОМЕНТАР