Билки и лечение срещу борбата с мазна и пореста кожа

0
47

Мазната кожа има усилена секреция на себум. Външно изглежда като портокалова кора, лъскава, опъната, с разширени пори. Тази кожа се оформя в пубертета. Мастната секреция може да се повиши при нервни сътресения, при запек. Грижите и лечението са в две посоки:

  1. Обезмазняване на мазна кожа
  2. Дезинфекция

Мазната кожа препоръчително е да се измива сутрин с хладка вода и сапун, като изплакването става със студена вода. Вечер действието се прилага отново. Употребата на лосиони е задължителна. Те трябва да съдържат 50- 60°-ов спирт. Не се препоръчва парна баня много често при този тип кожа, защото порите се разширяват. Когато се прави такава баня, задължително се слага свиваща маска. Билковите компреси, за тази кожа, оказват благоприятно въздействие

БИЛКОВ КОМПРЕС ЗА МАЗНА КОЖА:

  • 30г. градинска теменуга
  • 30г. полски хвощ
  • 15г. липов цвят
  • 15г. бял равнец

Билките се стриват, заливат се с вряла вода, прецеждат се. Получената течност може да бъде употребявана и за разреждане на маските за лице. Подходящите маски са стягащи, изсушаващи, избелващи.

Препоръчва се сух масаж по Жаке, който се прави с талк сулфатиацол на смес: 5г. сулфатиацол, 95г талк.

За мазна кожа се препоръчва диета, при която трябва да се изключат шоколадовите изделия и кафето. Прилага се витаминолечение. Витамин С се приема вътрешно. Той регулира мастната секреция. Витамин А се приема само вътрешно, за да се избегне окосмяване на лицето. Витамин В комплекс, витамин Е, В12 се приемат вътрешно.

ПОРЕСТА КОЖА

Порестата кожа е разновидност на мазната кожа. Причина за превръщане в пореста кожа е честото измиване с топла вода. Непрекъснатата употреба на мазни кремове, честите парни бани, излагането на слънце също допринасят за получаване на пореста кожа.

При този тип кожа трябва да се използват тоалетните лосиони, съдържащи 30-50° спирт за свиване на порите; лосиони с витамин С, спиртни разтвори на лавандулов и салицилов спирт. Маските да бъдат свиващи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР