Вулводиния лечение, симптоми, снимки и как се лекува?

0
1132

Жените с вулводиния имат болки с неизвестна причина. Доскоро лекарите не са познавали това заболяване като определен симптом, изискващ лечение. Дори и днес, много жени не получават диагноза. Изследователите работят усилено, за да разкрият причините за вулводиния и да намерят по-добри начини за лечение.

Видове вулводиния

Вулводиния се отразява на външните женски полови органи. Това включва срамни устни, клитора, и вагиналния отвор. Има два основни подтипа вулводиния:

Обща вулводиния – е болка в различни области на вулвата, засягащи я по различно време. На външните полови органи, болка може да бъде постоянна или се появя от време на време. При докосване на мястото, нещата, могат да придобият различен характер. Това може да направи болката по-силна.

Локализирана вулводиния е болка в една област на вулвата. Често се създава усещане за парене, при този тип на вулвата, болката обикновено е провокирана от докосване или натиск, също така може да бъде от продължително седене.

Възможни причини за вулводиния

Лекарите не знаят причината за повечето форми на вулводиния. И няма никакви доказателства, че инфекцията, също като венерическите болести, се предава по полов път. Медицинските лица се опитват да намерят причините за вулводиния. Те могат да включват: 

– нервно увреждане;

– хронично възпаление;

– свръхчувствителност към гъбични инфекции;

– мускулни спазми;

– алергии;

– хормонални промени;

– случай на сексуално насилие;

– често използване на антибиотици.

Кой жени хващат болеста?

Всяка една жена на всяка възраст, навлязла в юношеските си години, може да има вулводиния. Болестта засяга предимно белите жени, и се среща по-рядко при авро-американките.

Сигнали и симптоми

Симптомите на вулводиния обикновено започват внезапно, и могат да продължат от месеци до години.

Това са най-честите симптоми на вулводиния:

– гадене и неприятна миризма;

– болки, раздразнение, усещане за пулсиране;

– сърбеж. Можете да почувствате и тези симптоми:

– постоянно, или само от време на време;

– по време на дейности, като: спортуване, полов акт, ходене

– или дори и по време на почвика; 

– докато карате колело или използвате тампони; Парещата болка е най-честият симптом на вулводиния. Някои жени го сравняват като порязване с нож, или подобна болка като киселина, изливаща се върху кожата.

Физическото и емоционалното въздействие на вулводиния

Вулводинията може да има огромно въздействие върху живота на жената. Това може да наруши способността им за секс, физически упражнения, да се социализират, или дори на работа.

Лечение на вулводиния

Домашните грижи могат да помогнат за облекчение на болестта. Жените с вулводиния, трябва да определят това, което действа най-добре за тях, като опитат няколко средства за защита, преди да намерят комбинация, която осигурява облекчение. Най-важното за жените е да търсят и четат много информация, относно състоянието си. Ето няколко неща, които жените могат да направят, за облекчаване на симптомите на вулводиния:

Избягване на потенциални дразнители Това значи да избягват неща, които биха могли да бъдат дразнещи за вулвата. Те могат да включват някои сапуни, лекарства, или дори душове. Ето няколко съвета:

– Използвайте дерматологично потвърден перилен препарат и не използвайте омекотител на бельоти си.

– Използвайте тоалетна хартия без добавен аромат.

– Носете 100% памучно бельо.

– Избягвайте попадането на шампоан върху вулвата.

– Избягбайте горещи вани, или като цяло вода с много хлор.

– Избягвайте храни, които влияят на урината. Това може да включва храни като зеленчуци, боб, плодове, шоколад, или ядки.

– Спазвайте лична хигиена.

Лечение на вулводиния:

Лекарства, терапии и хирургия

Няма универсално лечение за вулводиния, която да действа за всички жени; може да се наложи да опитате комбинация от процедури, за да видите кои от тях ще имат най-добри резултати. Медикаменти:

– Местни анестетици като лидокаин;

– Естрогенни кремове;

– Нервни блокове;

– Интерферонни инжекции. Терапия:

– Физикална терапия, която включва упражнения за укрепване на тазовите мускули и намаляване на мускулни спазми. Хирургична намеса:

Ако никой от другите варианти не е донесъл облекчение, вашият лекар е бъзможно да ви предложи операция, чрез която ще премахне болезнената тъкан.

  • ТАГОВЕ
  • възпаление на вулвата симптоми
  • габапентин крем цена
  • парене в интимната област лекарство
  • парене и сърбеж в интимната област
  • парене и сърбеж по интимните части лечение
СПОДЕЛИ
Facebook
Twitter
предишна статияГъбична инфекция на половите органи при мъжете
следваща статияХламидия симптоми, лечение жени и мъже, заразяване, изследване цена

ВАШИЯТ КОМЕНТАР