Диета при заболяване и възпаление на жлъчката

0
25

При заболяване и възпаление на жлъчката от изключително голямо значение е какво, по колко и как приемате. Процесът на хранене и хранителният режим трябва да бъдат съобразени и стриктно спазвани.

Със съвременния и забързан начин на живот, който имаме и водим, често пъти посягаме към т. нар. “fast food”. Както може би сте запознати, този тип храни са изключително нездравословни. И въпреки, че го знаем и въпреки пораженията, които нанасят те на организма ни, ние не се спираме пред това и хапваме набързо.

Качествените ястия, за съжаление не са храната, която консумираме. Или поне не основната такава. Ако обаче страдате от заболяване, засягащо жлъчката, определено знаете как боли и надали бихте си причинили подобен тип дискомфорт.

Ето защо сме ви изготвили списък с храните, които може и с тези, които не е препоръчително да консумирате.

Разрешени храни: айран, бял хляб, бисквити, брашно, белтък и до едно-две яйца, виенски кифли, всички видове плодове, по-голяма част от зеленчуците, грис, диетична извара, чай, минерална вода, макарони, млади червени и бели меса, млади птици, нишесте, олио, ориз, прясно обезмаслено мляко, прясно подсирено сирене, сухари, фиде, юфка и други.

Примерна диета №1 за жлъчка

Сутрин:
Няколко бисквитки с чай

Закуска преди обед:
Сухар

Обяд:
Юфка с айран

Следобедна закуска:
Виенски кифлички с минерална вода

Вечеря:
Макарони

Примерна диета №2 за жлъчка

Сутрин:
Виенски кифлички с чай

Закуска преди обед:
Грис

Обяд:
Ориз

Следобедна закуска:
Бисквитка с чай

Вечеря:
Сухар

Може би забелязвате от колко много хранения се състои горната диета. Това е така, тъй като не е хубаво да се гладува и организмът да се подлага на строги диети, придружени от зверски лишения. Тъкмо обратното. Полезно е да се храните колкото може по-често, но по по-малко. Разковничето се крие в това, че малките порции храна засищат и изпращат сигнали до мозъка, без да се налага първо да сме преяли и да сме се заситили до толкова, че да усещаме не просто ситост, а тежест.

Нека, обаче, обърнем внимание и на забранените храни, които не просто трябва да избягвате, а да зачеркнете от менюто си. Такива са: баници, бахар, гъби, дафинов лист, индийско орехче, Балкански кашкавал, колбаси, киселец, кисело зеле, кестен, карамфил, лапад, лук, оцет, пържени сладкиши, пастички, пълнозърнест и ръжен хляб, рибни консерви, сирената (включително пушеното), сушени плодове, спанак, свинска мас, тлъсто месо и птици, хайвер, овча лой, царевица, тортички, фъстъци, туршия, чесън, черен пипер. Що се отнася до напитките, тук нещата седят по следния начин:

Имайки проблеми с жлъчката, бъдете сигурни, че ще трябва да кажете не на: спиртните напитки (без каквото и да било изключение), газирано, вино, силен чай и любимото кафе. Какаото и шоколадът също са в този списък, така че го имайте предвид, в случай, че сте любители на сладкото.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР