Диета при заболяване на щитовидната жлеза

0
52

Като всяко заболяване на щитовидната жлеза и това има своите специфики, които трябва да се вземат под внимание. Нека бъдем реалисти – няма диета, която веднъж спазена да доведе до дълготраен ефект, ако и след нея не спазваме определен режим на хранене. Не може да очакваме да имаме перфектно здраве знаейки, че ако за Х период от време се подложим на дадена диета, която ни се отразява благоприятно, веднага след като я спрем и възвърнем стария си начин на живот и хранене нещата ще останат така.

Ако приемем, че нашето тяло и в частност организмът ни е една система, за нейното правилно функциониране тя се нуждае от правилните съставки. В случая това е храната, но не коя да е, а правилната.

Неправилното и нездравословно хранене, което имаме в това забързано ежедневие ни изиграва лоша шега. Правилното и балансирано приемане на здравословни продукти за продължителен период от време има трайно и благоприятно въздействие върху организма ни, включително и върху щитовидната жлеза.

Едва ли ще ви изненадаме като ви кажем, че приемът на разнообразни плодови и зеленчукови продукти, ядки, зърнени и бобови варива, които не съдържат сол и добавени мазнини ще окажат благоприятно въздействие.

И като заговорихме за плодове и зеленчуци, искаме да ви информираме за това, че природосъобразното вегетарианско хранене дава възможност на щитовидната жлеза да функционира по нормален начин, след като лекарствените продукти, които приемате за да потискате функцията, която изпълнява бъдат спрени. Трябва да бъдете постоянни, ако искате добри и дълготрайни резултати.

Препоръчваме ви още да приемате храни, които съдържат селен. Ако не сте запознати, кои са те, ние ще ви изброим част от тях: бразилски орех, слънчогледови семена, морска сол и други.

Важно, обаче, е да знаете освен какво е полезно да приемате и какво трябва да избягвате. Ето кои са храните, които не са препоръчителни: хляб и пълнозърнести, млечни продукти и технологично преработени храни. Изключете от менюто си добавената сол и мазнини.

Имайте предвид, че е абсолютно забранено под каквато и да било форма лечебно гладуване, тъй като се наблюдава още по-рязко отслабване от обикновеното, което може да застраши живота на лекуващия се.

Забранена е и употребата на любимата на голям процент от хората напитка рано сутрин за разбуждане – да, говорим точно за кафето. Ако сте почитатели на черния чай ще трябва да ви разочароваме, тъй като той също не трябва да бъде консумиран. Ако трябва да обобщим, приемът на каквито и да е кофеинови напитки е строго забранен. Не бързайте да се ядосвате. Причината за това е абсолютно основателна. Всички тези напитки засилват сърцебиенето.

Изключете и тотално забравете за храните и напитките, които съдържат в състава си бяла или друга захар, а също и бяло брашно. Избягвайте също така приема на алабаш, броколи, зеле, карфиол, маруля, репички, както и спанак.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР