Домашно лечение на абсцес на зъб и венеца или с антибиотик вреди и ползи

0
55

Абсцесът представлява натрупване на гной в определена част на тялото, което в последствие води до възпаление. Абсцесът се получава, когато в дадена тъкан настъпят възпалителни процеси и имунната система се опитва да се пребори с инфекцията.

Образуването на гной е процес при който кръвта се движи по кръвоносните съдове, но когато достигне повредената тъкан се натрупват. Гнойта е представлява събира не мъртва тъкан, живи и мъртви бели кръвни клетки, бактерии и други чужди вещества.

Абсцеси могат да се получат във всяка една част от тялото, но най- често се срещат при зъбите и кожата. Абсцесът може да бъде причинен от паразити, бактерии и вредни вещества за тялото.

Видове абсцеси

Зъбен абсцес- представлява инфекция в корена на зъба или между корена и венеца. Най- честите причини за зъбен абсцес са нелекуван кариес, травма на зъб и възпаление на венеца. Инфекцията може да продължи до поддържащите го кости. Най- характерните симптоми на зъбен абсцес са продължителен зъбобол, температура, лош или горчив вкус в устата, пулсираща болка, рана на венеца, подути лимфни възли в областта на врата.

    Абсцес на кожата – причина за образуването на абсцес на кожата е фолуконекротична инфекция на космен фоликул, причинена от бактериите S. Aureus. Могат да се образуват както на местата на травма, така и на места с чуждо тяло. С течение на времето започва да нараства и се оформя кухина пълна с гной.

    Мозъчен абсцес – наблюдава се в следствие на синузит, травма на главата, алкохолизъм, инфекция на ухото, продължителен прием на стероиди, наличие на чуждо тяло, инфекция на уринарния трак и други. Симптоми при мозъчен абсцес са слабост, остра болка, загуба на сетивност и незадържане на урината.

    Абдоминале абсцес – концентриране на гной в коремната кухина в следствие на бактерии. Сериозно състояние, което може да се дължи на редица други заболявания- камъни в жлъчката, гангренозен холецистит, панкреатична некроза и други.

Абсцес на вулвата- остро гнойно възпаление на външните полови органи при жената. В зависимост коя част е засегната се разделят на два вида- фурунгул на вулвата и бартолинов абсцес. Фурунгул на вулвата представлява гнойно възпаление на космения фоликул. Започва със зачервяване на кожата и болка в гениталната част. Понякога се наблюдава повишена телесна температура и втрисане.

Бартолиновият абсцес се дължи на стесняване или запушване на хода на вестибуларната жлеза. Проявява се болезнена и бързо растяща подутина в областта на голяма срамна устна.

Симптоми при абсцес

Общите симптоми при абсцес са загуба на тегло, липса на апетит, умора, редуващи се студени и топли вълни.

Лечение на абсцес

Лечението на абсцес е различно в зависимост от вида му, но най- често се налага хирургическа намеса или прием на антибиотици. В повечето случаи лечението е комбинирано.

Предпазване от абсцес

Предпазването зависи от областта на абсцесът, но добрата лична хигиена намаля риска от абсцес на кожата, а добрата орална

ВАШИЯТ КОМЕНТАР