Лечение с билки при менопауза

0
15

Менопаузата е състояние, което се характеризира с това, че при жената се наблюдава отсъствие на менструация в продължение на период от една година. Това разбира се не се случва изведнъж. Наблюдава се постепенно преминаване към менопаузата, като този процес се характеризира с промяна на дължината на менструалния цикъл. Той може да стане нередовен – първоначално да отсъства месец-два, след което отново да се появи, а в последствие тези интервали от време да станат по-големи.
Какво всъщност се случва в женския организъм по време на менопаузата?
 Промени в структурата на кожата
 Функцията на яйчниците е спряна
 Наблюдава се промяна на хормоните
Кои са най-честите симптоми, съпътстващи я?
 Горещи вълни
 Нередовен цикъл
 Намалено сексуално желание
 Резки промени в настроението
 Вагинални проявления – сухота на влагалището, сърбеж
 Обилно потене, особено в късните часове на денонощието
 Пикочни симптоми – суха лигавица, загуба на еластичност
Както става ясно, това е един не особено приятен период за жената. За нея това е тежък момент, както във физически, така и в емоционален аспект, през който тя трябва да премине. И въпреки, че това е абсолютно естественият ход на нещата и всяка жена преминава през него, все пак има начини този преход да бъде по-лек. Тук, на помощ, идват билките. Освен, че са безвредни (за разлика от повечето медикаменти), те оказват положително влияние върху целия организъм.
Кои са билките, които помагат при менопауза?
 Жен-шен
 Див пипер
 Ленено семе
 Черен кохош
 Вечерна иглика
 Жълт кантарион
 Валериан (корен)
 Червена детелина


Жен-шен

С какво помага? Чудотворната билка спомага за повишаване на настроението. Освен това действа успокояващо. Затова ако имате проблеми и страдате от мъчително и изтощително безсъние, можете да бъдете спокойни – те ще бъдат решени.
Див пипер
С какво помага? Известен е още с наименованието лютива тлъстига. Приемайте по една-две ч.л. от ситно нарязаната билка и ги залеете с две чаши вряща вода, прецедите ги и пиете тази отвара в продължение на един ден, под лекарско наблюдение, се смята, че това може да облекчи неприятните симптоми съпътстващи менопаузата.
Ленено семе
С какво помага? Намалява горещите вълни и нощното изпотяване. Помага при по-леки симптоми.
Черен кохош
С какво помага? И той също като лененото семе помага при нощно потене и неприятните горещи вълни. Полезен е при краткосрочно лечение (от 6 или по-малко месеца).
Вечерна иглика
С какво помага? Ако усещате болки в гръдната област, приготвен чай от тази билка ще ви се отрази чудесно.

Жълт кантарион.

С какво помага? Ако сте попаднали в лека депресия, жълтият кантарион е известен с това, че успява да повиши настроението и да сведе до минимум променливите състояния, съпътстващи жената в този тежък за нея период.
Валериан
С какво помага? Докато преминавате през менопаузата е съвсем нормално да се чувствате изнервени заради промяната в нивата на хормоните. Валерианът успокоява.
Червена детелина
С какво помага? Ефектът, който тази билка успява да окаже върху организма е, че успешно балансира хормоналните нива, а също така оказва положително влияние върху настроението.

  • ТАГОВЕ
  • билки при ранна менопауза
  • горещи вълни и изпотяване лечение
  • климакс лечение народна медицина
  • медикаменти при менопауза
  • най доброто лекарство при менопауза
СПОДЕЛИ
Facebook
Twitter
предишна статияРастеж и делене на растителната клетка
следваща статияЛечение с билки при подагра

ВАШИЯТ КОМЕНТАР