Не мога да спя нощем и какво да направя – Билки за нерви и безсъние

0
60

В допълнение на препоръките за възприемане на такъв начин на живот, който да води до по-добра „хигиена“ на съня, може особено полезно да се окаже обмислянето на възможността за приемане на добавки на билкова основа, подобряващи количеството и качеството на съня и на бодърстването.

Билките могат да се смятат за помощно средство при хора, оплакващи се от недостатъчно отморяващ или изобщо непълноценен сън. Използвани в продължение на хиляди години за подпомагане на съня при възрастни и деца, лечебните растения, както сочат данните, извлечени от традиционната им употреба и научната литература, се характеризират с добър ефект, съпътстван от също така добра поносимост и безопасност при тяхното използване.

Сънят е сложен физиологичен процес, чието качество трябва да се оценява въз основа на множество параметри, отразяващи качеството на живот през деня и през нощта.

Благодарение на богатото си съдържание на функционални вещества, билките са способни да въздействат освен върху качеството и количеството на съня, така и върху факторите, проявяващи се през деня (възбуда, раздразнителност, понижено настроение, лоша концентрация, стомашно-чревни спазми…), като успяват да разкъсат порочния кръг, който се установява с течение на времето.

Някои билки, съчетават действието си върху съня с релаксиращ ефект, като по този начин спомагат да се преодолеят различни състояния (лошо храносмилане, раздразнителност и др.), които често съпътстват хората, които имат проблеми със съня, като в частност могат да бъдат особено подходящи също така в ранна детска възраст.

Билките оказват най-добър ефект, когато се приемат редовно и последователно. Една от най-интересните им характеристики е, че те оказват по-меко, физиологично въздействие.

Самостоятелно или в комбинация, билките трябва да се приемат около половин/един час преди лягане, за подпомагане на съня. Ако обаче са налице и дневни проблеми (раздразнителност, понижено настроение, лоша концентрация…), може да се приеме освен това и една доза сутринта.

За да може напълно да бъдат оценени предимствата от използването на дадено съчетание от билки, лечебната програма трябва да продължи най-малко 15-20 дни. Тя може да продължи и за период от няколко месеца.

Най-интересните по своето действие, са пасифлората (Passiflora incarnate), валериана (Valeriana officinalis), маточината (Melissa officinalis), калифорнийски мак (Eschscholzia caiifornica) и лайката (Chamomilla recutita). Тези билки се използват самостоятелно или в комбинации, ѝ са определени за възрастни,  но при деца се прилагат с изключително внимание.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР