Спорт без да се срамуваме

0
36

Факторите, които спират участието ни във физически упражнения, са т.н. нравствени обичаи. Това са личните ни съмнения, дали е подходящо да се занимаваме със спорта, когато не сме вече много млади, когато не приличаме на Венера или Аполон, или как бихме изглеждали в очите на близки и познати.

Страхуваме се да не ни се смеят заради възрастта, пълнотата, общественото мнение. Тези съмнения възникват от многогодишната занемареност на физическото възпитание, в нашето общество, което не си дава сметка за значението на движението и физическите упражнения за всеки от нас без значение на възраст и пол. Особено отношение към този въпрос има нежният пол. Всяка от жените би искала да бъде стройна и да запази този си вид за дълго време.

Обаче страхът да не бъдем смешни в очите на другите, парализира всякакво решение на жената за физически упражнения. Най-често се срамуваме от пълнота и несръчни движения.

Ако решаваме да предприемем нещо, това обикновено е «желязната» диета, въпреки че най-доброто и най-ефикасно средство за отслабване е движението.

Как трябва да съгласуваме тези противоположности? Как да превъзмогнем срама? Най-добре ще бъде да вземем решение, че трябва да направим нещо положително за нашето здраве.

Последователно и систематично осъществяване на това решение положително ще възбуди признание и уважение на заобикалящите ни. Естествено трябва да има някой смел, който пръв ще започне физическите упражнения в своята среда.

Защо този най-смел да не бъдеш ти? – Препоръчва се да привлечеш някой от близките си приятели или познати и заедно да ходите или бягате.

Здравните качества на бягането и бързото ходене са известни вече в цяла Европа.

Възрастна или възпълничка жена, облечена в анцуг и бягаща по пътечките на парковете, в тези страни не прави впечатление и не предизвиква сензации. На всички е ясно че, бягането е могъщ съюзник в борбата за здраве в удължаване на живота и младостта.

Може би тази истина ще намери разбиране и в нашето общество. Бъдете уверени в себе си!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР